Baví tě focení? Věnuj se studiu fotografie!

Rád fotíš? Jsi umělecky nadaná, nebo nadaný, a chceš spojit příjemné s užitečným? Pokud ano, dej se na studium fotografie, uplatnit se můžeš v různých oborech…

Chceš patřit mezi ty šťastlivce, pro které je jejich povolání i koníčkem? Pokud máš nějaký „solidní“ zájem, ve kterém vynikáš, a který se dá nejlépe i vystudovat, pak to jistě nebude žádný velký problém. A jedním z nich může být právě fotografování

Na kterých univerzitách můžeš tento obor studovat?

V případě, že patříš mezi ty nejnáročnější a své studium bereš opravdu vážně, bude zřejmě prvním tvým krokem Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Zde můžeš vystudovat nejen tříletý bakalářský obor Fotografie, ale rovněž i následný dvouletý magisterský. K dispozici ti zde budou 2 ateliéry s kompletním vybavením a 2 fotolaboratoře. Další 2 velké ateliéry + velká a malá fotolaboratoř je pak spolu s ubytovacím zařízením k užitku v Berouně.

UJEP aneb Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.  I zde pak můžeš své studium zkusit, a to na Fakultě umění a designu, pokud ti například FAMU nevyšla. Standardní délka studia je zde v rámci bakalářského programu 4 roky a u magisterského 2 roky. U obou typů si pak smíš vybrat i užší zaměření.

Navíc u magisterského oboru Fotografie si můžeš, budeš-li chtít, zvolit téměř totožný obor, ovšem vyučovaný v angličtině. I to pak samozřejmě zvýší tvoji „prestiž“ a může ti výrazně pomoci při hledání a ucházení se o tvé vysněné místo.

Institut tvůrčí fotografie najdeš rovněž na Slezské univerzitě v Opavě. Ten funguje při Filozoficko-přírodovědecké fakultě a garantuje studijní program Filmové, televizní a fotografické umění a nová média. V jeho rámci pak existuje obor Tvůrčí fotografie, který zde lze studovat nejen v obvyklém bakalářském a magisterském programu, ale rovněž na stupni vyšším, v doktorském programu.

Jestli tedy máš vysoké cíle, hraje toto právě pro tebe. Po magisterském studiu si tak nemusíš zvykat na nové město a nové studijní prostředí, což je jistě výhoda.

V případě, že však již nyní víš, že se chceš zabývat reklamními fotografiemi, nabízí se ti další varianta. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Zde si rovněž můžeš „pořídit“ bakalářský i magisterský titul a udělat tak něco pro svoji kariéru.

Obavy z budoucnosti

Mnozí rodiče však mohou namítat (nebo to jsou i tvoje obavy), že studium fotografie je neperspektivní a nijak se s ním později neuživíš. Že je zapotřebí se věnovat jinému, klasičtějšímu, oboru a k fotografování se pak třeba vrátit. Proto je tedy žádná z výše uvedených univerzit zrovna neoslní. Ovšem ty se nenech mýlit. To, že budeš studovat fotografii, ještě neznamená, že po jejím absolvování nebudeš mít možnost výběru, na co konkrétně se zaměřit či v jaké specifičtější oblasti se uplatnit.

V žádném případě totiž nebudeš mít na výběr jen jednu jedinou možnou cestu, která se nabízí na první pohled, a sice dráhu soukromého fotografa, neboť existují i jiné obory a příležitosti, při kterých budeš moci toto své vzdělání využít. Záležet však bude opravdu jen a jen na tobě, co si vybereš.

Média i propagace

Jaké další možnosti máš? V jakých oblastech můžeš působit? Tak především v různých médiích, v propagačních odděleních firem nebo reklamních agenturách. A protože je dnešní doba především o internetu, a i tam je zapotřebí použité fotografie někým nafotit, můžeš rovněž zkusit kontaktovat ohledně možné spolupráce i různé provozovatele internetových stránek apod.

Předpoklady úspěšného fotografa

A ačkoliv by se Ti možná mohlo zdát, že fotografování vlastně není žádná práce a „praktikovat“ ho může snad každý, není to tak úplně pravda. Chceš-li se stát opravdu úspěšným a konkurenceschopným fotografem či fotografkou, musíš splňovat i určité podmínky, samozřejmě kromě nutného zapálení pro věc. Velmi důležitá při této práci je totiž především kreativita a cit pro design. A ty nemá opravdu úplně každý.

Takže jsi-li jedním nebo jednou z těch, kterým tyto dovednosti chybí, nezbývá než ti doporučit nechat si fotografování jen jako svůj koníček. V dnešní tvrdé konkurenci je těžké obstát a tvé studium by taky mohlo být naprosto zbytečné. Navíc tak můžeš ztratit šanci na úspěch v jiném oboru, který by Ti daleko více vyhovoval a pro něhož budeš mít i lepší předpoklady.

Vše si tedy důkladně a pečlivě promysli, ať později svého rozhodnutí nelituješ.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt