Dáte si ve škole rádi něco dobrého na zub? Od konce září budete mít smůlu!

Trpíte závislostí na sladkém? Nebo prostě potřebujete během přestávek ve výuce doplnit energii? Pokud ano, a jste zvyklí si sladkosti kupovat ve škole, budete mít co nevidět smůlu. V platnost totiž vstupuje nová „pamlsková“ vyhláška….

Každý z nás asi občas potřebuje něčím povzbudit a doplnit energii a sáhne tak po sladkém. Jenže co naplat, i v tomto případě platí, všeho s mírou. A protože je dnešní doba taková, že se mnoho z nás v jídle „odbývá“ a jí velmi nezdravě, je zapotřebí s tím něco udělat, a začít se změnou životosprávy a dodržování správného jídelníčku, a to hlavně u školáků. A z tohoto důvodu je zapotřebí začít hlídat i vaši stravu a váš pitný režim ve škole. Velmi totiž záleží na tom, na jaké „zlozvyky“ si zvyknete již „od útlého věku“. S přibývajícím věkem pak pro vás totiž bude stále horší a horší svůj jídelníček změnit a můžete tak přijít k mnoha různým zbytečným zdravotním problémům.

Co se změní?

Samozřejmě, že po vás nikdo nebude chtít, abyste jedli úplně zdravě, a nikdy si nic sladkého či tučného nedali, ale přeci jen bude dobré, když budete, alespoň do doby ukončení své povinné školní docházky, tedy v období vašeho vývinu, pod „dozorem“, a nezdravé potraviny budete konzumovat velmi omezeně.

Každému se někdy stane, že si doma zapomenete svačinu. Vy jste tak „nuceni“ si něco k jídlu koupit v některém z automatů ve vaší škole (zejména pokud nemáte cestou do školy žádný obchod či byste to zkrátka nestíhali od dopravních spojů), takže je zapotřebí ohlídat, co v těchto automatech jejich provozovatelé nabízí. Až doteď to byly většinou samé nezdravé potraviny, jako třeba bagety či obložené housky s různými dresinky. A právě těm by mělo od nynějška „odzvonit“. Stejně tak jako kolovým, iontovým či energickým nápojům. V platnost totiž vstupuje vyhláška, která vymezuje, které potraviny a nápoje smí být ve vaší škole nabízeny, a které nikoliv.

A pokud budete chtít nějakou čokoládku „na nervy“ či sušenku na „chuť“, tak na to rovnou zapomeňte - ty už ve škole zkrátka nekoupíte.

„Přes čáru?“

Možná si teď rovněž říkáte, že je to trošku přehnané, to takto vymezovat, ale vězte, že není. Samozřejmě, že pokud se jednalo o výjimečnou situaci, kdy jste si něco takového nezdravého ke svačině kupovali, nic tak hrozného se určitě nestalo, ovšem pokud jste patřili mezi ty, které si takovouto „zdravou sváču“ dávali téměř denně (a jistě vás „pár“ bylo), výsledky by se na vás jistě brzy projevili. Nejen tedy narůstající váhou a obezitou, ale třeba i různými zdravotními problémy a obtížemi. A právě proto, aby se dostálo snížení nezdravého prostředí ve školách, a tedy i riziku vašich problémů, k této vyhlášce MŠMT přistoupilo. A i my pevně věříme, že to bude jen a jen k dobru. Od teď tedy budete mít na školách k dispozici jen kvalitní potraviny, jež budou svým složením odpovídat zásadám zdravé výživy.

Platnost

A od kdy, že se máte těchto změn „obávat“? V platnost vstupují již nyní, ovšem školy mají ještě 3 měsíce na to, aby svůj sortiment nabízený v bufetech a automatech sladily s těmito novými požadavky. Přísně dodržovat je tak budou muset až od 1. ledna 2017.

Výjimky

A jak už to tak bývá, jako u ostatních věcí i vyhlášek, i tato bude mít své výjimky. Ty se budou týkat například vyšších odborných škol, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků či případů, kdy byste například prodávali své výrobky, jež jste vytvořili jako součást své praktické výuky. Dále bude brát zřetel i na případy, kdy škola pronajímá některé své prostory k pořádání různých společenských akcí, jež nejsou konány v souvislosti se vzděláváním, apod.

A protože se tato vyhláška týká především žáků do splnění povinné školní docházky, tedy žáků základních škol, pokud jste již studenty středních škol apod., vás se dotýkat nemusí. Tedy pouze pokud vaše škola sama neuzná, že je to smysluplné a nepřidá se k ostatním základním školám dobrovolně, a i to se v rámci podpory zdravého životního stylu může stát.

Přesto, že je jasné, že tato vyhláška jistě nebude všemocná, neboť ve škole netrávíte veškerý svůj čas a k nezdravým potravinám se tak jistě dostanete i jinde, věříme, že vás, žáky a studenty, alespoň přiměje se zamyslet nad svou životosprávou a případně že se ji pokusíte upravit a zlepšit. Přeci jen, zdraví máme jen jedno a jistě sami pocítíte, že vám bude brzy po omezení přísunu „sladkostí“ a jiných „dobrot“ znatelně lépe. smiley

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt