Digitální občanství se stává důležitou součástí moderního evropského vzdělávání

Evropská konference Eminent 2016, která proběhla 17. a 18. listopadu v Národní technické knihovně v Praze tematicky otevřela aktuální téma digitálního občanství.

Konference přinesla spoustu nových pohledů na problematiku vlivu digitálních technologií na život mladých lidí v Evropě.

Pražská konference Eminent navázala na závěry nedávno proběhlé konference aktivity eTwinning, kde téměř 600 evropských učitelů diskutovalo o možnostech výuky digitálních občanských kompetencí ve školách.

Za účasti 138 evropských expertů ve vzdělávání, zástupců ministerstev školství a firem působících v oblasti digitálních technologií nabídla konference Eminent 2016 prostor pro diskuzi o rozvoji občanských kompetencí mladých lidí.

 „Mezi nejdůležitější oblasti současného vzdělávání patří mediální výuka a především rozvoj kritického myšlení.  Výchova plnohodnotného evropského občana by měla být tím nejdůležitějším cílem všech vzdělávacích systémů," zdůraznila ve svém vystoupení Florence Robin, generální ředitelka pro oblast školního vzdělávání z francouzského ministerstva školství.

Aktivity na platformě Better Internet for Kids  a síť Center bezpečnějšího internetu financovaných Evropskou komisí i činnost pracovní skupiny Interactive classroom otevírají společný diskusní prostor studentům, mladým lidem, odborníkům i vzdělavatelům.

Konferenci zakončil Marc Durando, výkonný ředitel evropské sítě European Schoolnet. Zdůraznil, že European Schoolnet hodlá ve své dalším činnosti navázat na výstupy pražské konference a vyzval všechny účastnické země k zapojení do nově vznikající pracovní skupiny, která poskytne všem zapojeným organizacím prostor pro spolupráci a sdílení příkladů dobré praxe v oblasti digitálního vzdělávání.

„Evropská konference Eminent 2016 otevřela prostor k zamyšlení nad možnostmi dalšího formování profesního i osobnostního rozvoje budoucí generace digitálních občanů," zdůraznil Durando.

Konferenci připravilo evropské sdružení European Schoolnet (www.eun.org) ve spolupráci s Ministerstvem školství a Domem zahraniční spolupráce.

Konferenci zahájil Mgr. Jaroslav Fidrmuc, náměstek ministryně školství. Ve svém projevu připomněl odkaz dvou významných historických osobností, které ovlivnily vzdělávání v celé Evropě - osobnost Karla IV. a hlavně Jana Ámose Komenského, jehož myšlenky jsou aktuální i dnes, v právě probíhající modernizaci českého školství. Tématu digitálního občanství a jeho reflexi ve Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020 se věnovalo i vystoupení PhDr. Ondřeje Neumajera, který zdůraznil vnímání digitálního občanství jako rozvoje znalostí, schopností a dovedností potřebných pro rozvoj dnešní společnosti.

 

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt