Evropskou jazykovou cenu Label 2016 získalo sedm českých projektů

Závěrečnou konferencí Kreativně k jazykové výuce vyvrcholil v Praze již 15. ročník Evropské jazykové ceny Label. Evropská jazyková cena Label je součástí celoevropského programu Erasmus+.

Ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy připravuje každý ročník Dům zahraniční spolupráce. V roce 2016 byly oceňovány projekty zaměřené na jazykové vzdělávání sociálně znevýhodněných osob, problematiku vícejazyčných tříd, podporu neformálního vzdělávání v oblasti cizích jazyků a podporu jazykového vzdělávání v předškolním a raném školním věku. Odborná porota složená ze zástupců MŠMT, jazykových institutů a DZS letos vybírala z 39 přihlášených projektů.

Zástupci oceněných institucí převzali ocenění na Konferenci Kreativně k jazykové výuce za účasti zástupců MŠMT, DZS a Zastoupení Evropské komise v Praze.

 

Vítězné projekty, které získaly ocenění v letošním roce:

1. Název projektu: Vzdělávací program a metodická podpora pro pedagogy MŠ při práci s dětmi cizinci

Oceněná instituce: META, o.p.s. – Společnost pro příležitosti mladých migrantů

Metodika „Žáci s odlišným mateřským jazykem v mateřských školách“ vznikla v rámci dlouhodobého projektu Program na podporu pedagogických pracovníků při práci s žáky cizinci. Cílem bylo vytvořit koncept podpory češtiny v předškolních zařízeních a zpracovat metodickou příručku, která by pedagogům dala nástroj, jak děti systematicky vést a zlepšit jejich jazykovou úroveň. Jazyková část metodiky nabízí ucelený koncept podpory češtiny v předškolních zařízeních. Metodická příručka je volně dostupná všem pedagogům na stránkách organizace META (www.meta-ops.cz) a na informačním portále pro pedagogy www.inkluzivniskola.cz.

 

2. Název projektu: So Far So Near

Oceněná instituce: Základní škola Praha 3, Lupáčova

Projekt vznikl na ZŠ již v roce 2013 s cílem napomoci integraci žáků zahraničního původu v České republice, umožnit českým žákům lépe poznat jejich vrstevníky pocházející z jiných zemí, podpořit výuku českého jazyka, zvýšit povědomí o jiných kulturách a napomoci odbourání zažitých stereotypů. Výstupem prozatím poslední fáze byla unikátní mapa památek UNESCO s popisem ve 13 jazycích, která byla zároveň zpracována graficky. Do projektu byly zapojeny všechny třídy druhého stupně a podařilo se zapojit i rodiče.

 

3. Název projektu: Mozaic of generations

Oceněná instituce: Základní škola, Most, Okružní 1235

Projekt s názvem Mozaika generací, na kterém pracovaly tři evropské školy, je inspirován myšlenkou vnímat mezigenerační život v celé jeho šíři - schopnost dětí, rodičů a prarodičů komunikovat v rodinách a zajímat se o dětství starších generací, o jejich cíle, plány a sny. Kromě druhé třídy základní školy z Mostu byly zapojeny školy z Polska a Itálie. Každý měsíc měl své téma, děti společně realizovaly celou řadu aktivit, a to za použití ICT nástrojů (puzzle, video setkání, paměťové hry, pozdravy, tvorba tříjazyčného slovníku, ozdoby vánočních stromků pomocí mandal-mozaik a mnoho dalších). Děti se zcela přirozeně naučily jednoduše komunikovat v angličtině nejen mezi sebou, ale také se svými zahraničními kamarády.  Velkým přínosem bylo aktivní zapojení rodinných příslušníků do práce na projektu, který měl bezpochyby široký přesah spolupráce nad rámec běžné výuky. Tento projekt vznikl v rámci evropské aktivity eTwinning – spolupráce škol online.

 

4. Název projektu: World War I

Oceněná instituce: Gymnázium Vysoké Mýto

Projekt zpracovává téma první světové války, partnery byli žáci z německé Realschule ve městě Hermeskeil. Projektovým jazykem byla angličtina, nicméně v některých fázích projektu byly využity i národní jazyky obou zemí. Cílem bylo nejen připomenout si historické události, ale také podívat se na válečné utrpení, jak bylo zachyceno v denících pamětníků, v dokumentárních filmech či beletrii. Proběhly projektové dny, vznikl česko-německo-anglický glosář klíčových slov k textům wikipedie, žáci shromáždili fotografie o padlých vojácích z okolních vesnic a vytvořili rozsáhlou Google prezentaci, tvořili interaktivní mapy a kvízy.  Pracovali v mezinárodních týmech, diskutovali v chatovacích místnostech a psali fiktivní dopisy z fronty a na frontu.  Práce na projektu probíhala za využití nových ICT nástrojů, výrazně posílila mezipředmětovou spolupráci a zvýšila zájem dětí o výuku angličtiny a dějepisu.

 

5. Název projektu: TOWN - (time travel, old stories, work together, new information)

Oceněná instituce: Základní škola a Praktická škola, U Trojice 2104, Havlíčkův Brod

Projekt školy, ve které jsou vzdělávány děti s různými typy postižení, navázal na prvotní úspěšný projekt Getting to know. Žáci šestého až devátého ročníku praktické školy, kteří mají často problémy s výslovností, pravopisem i poslechem spolupracovali s polskou základní školou, kde jim byli partnery žáci třetího ročníku. Témata projektu byla volena tak, aby navazovala na běžnou výuku v daném období – jídlo, vybavení domu, bytu, tělo člověka a oblečení.  Během práce na projektu žáci realizovali celou řadu aktivit - tvořili logo, psali a překládali recepty, zabývali se historií města atd. Využívali různé ICT nástroje, pracovali s iPady, fotili se navzájem a fotky  upravovali, natáčeli videa. Výstupy ukládaly na Twinspace. Přínosem projektu byla vyšší motivace žáků o výuku angličtiny, zlepšení spolupráce, zavádění ICT do výuky.

 

6. Název projektu: S kamarády jde vše líp

Oceněná instituce: Základní škola a mateřská škola Čechy pod Kosířem

Projekt české mateřské školy byl zaměřen na slovenský jazyk, partnerem byla mateřská škola z Rožňavy. Po dobu osmi měsíců se děti poznávaly, společně plnily úkoly a inspirovaly se navzájem. Děti vzájemně komunikovaly ve svých rodných jazycích, což bylo velmi přínosné pro české děti, protože slovenštinu u nás příliš neslyší. Témata úkolů se měnila v průběhu roku a přizpůsobovala se ročním obdobím, svátkům a akcím škol tak, aby byla v souladu se školním vzdělávacím plánem.

Důležité také bylo využití moderních technologií, které má škola k dispozici, a to přímo dětmi, které byly do spolupráce přirozeně zapojeny. Se svými slovenskými kamarády se několikrát spojili on-line, při práci využívali různé tvůrčí programy, využili i interaktivní tabuli. Díky práci na projektu se děti naučily porozumět slovenštině, seznámily se s moderními ICT nástroji a také si velmi netradičně užily předškolní rok.

 

7. Název projektu: Let’s play together

Oceněná instituce: Základní škola Humpolec, Hradská 894

Multilaterální projekt partnerství škol pro žáky ve věkovém rozmezí 8 - 12 let a jejich pedagogy byl zaměřen na anglický jazyk a směřoval ke dvěma hlavním cílům. Prvním cílem byla výměna zkušeností a příkladů dobré praxe mezi učiteli, výstupem je volně přístupná databáze didaktických her v anglickém jazyce.  Druhým cílem byl rozvoj komunikačních a sociálních kompetencí žáků, výstupem zapojení žáků je bohatě ilustrovaná dětská kniha hádanek v anglickém jazyce. Projekt se prolnul do většiny předmětů vyučovaných na prvním stupni základní školy. Díky kontaktům je na škole již třetím rokem vyučován španělský jazyk. Projekt byl realizován online v rámci aktivity eTwinning, spolupráce probíhala v bezpečném prostředí virtuální třídy Twinspace.

 

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce (DZS) je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, která zajišťuje styky se zahraničními subjekty v oblasti školství a vzdělávání. DZS zároveň administruje na národní úrovni vzdělávací programy mezinárodní spolupráce; zejména program Erasmus+ Více informací o aktivitách DZS je k dispozici na www.dzs.cz nebo www.naerasmusplus.cz.

 

eTwinning

eTwinningje aktivita iniciovaná Evropskou komisí a ministerstvy školství evropských zemí, která podporuje mezinárodní spolupráci škol na dálku prostřednictvím informačních a komunikačních technologií (ICT). Aktivita eTwinning je součástí Programu Erasmus+ a je koordinována Centrálním podpůrným střediskem, jehož činnost zajišťuje EUN a národní podpůrná střediska pro eTwinning (NSS) v každé zapojené zemi. Za implementaci programu Erasmus+ v ČR zodpovídá Dům zahraniční spolupráce, více informací o programech na www.naerasmusplus.cz; www.etwinning.net.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt