Hlásíš se do oboru s talentovou zkouškou? Pak si nezapomeň podat přihlášku, termín se již blíží!

Končíš základní školu, jsi nadaný/á a chceš zkusit některý z oborů s uměleckým či sportovním zaměřením? Pokud ano, pak nezapomeň na přihlášku ke studiu, termín pro podání na obory s talentovou zkouškou je již na spadnutí!

Neláká tě běžné studium přírodních či humanitních věd? Jsi v něčem opravdu dobrý/á a máš v úmyslu svůj talent po konzultaci s rodiči i nadále rozvíjet? Jestli ano, pak už máš zřejmě i vybranou svoji vysněnou školu.

Pokud tomu tak je, a ty už máš přímo vybrány 2 konkrétní obory (ať už na jedné škole či dvou různých), nezapomeň si urychleně vyplnit přihlášky (pokud si tak ještě neučinil/a). Jejich uzávěrka je totiž už na konci tohoto měsíce, tedy 30. listopadu 2022!

A pokud tomu tak není, rychle pospěš! Nemůžeš-li se rozhodnout mezi více variantami, klidně si sepiš u každé z nich pro a proti, třeba ti to pomůže.

Talentové zkoušky na začátku roku

Dále se připrav na to, že samotné talentové zkoušky proběhnou hned zkraje roku 2023, nikoli až v dubnu, jako na ostatní školy. To už ti je ale pravděpodobně známé z internetových stránek vybraných škol (spolu s dalšími požadavky, které jsou na tebe kladeny či s přesným složením přijímaček). Nezapomeň proto do přihlášky vyplnit jeden ze dvou možných termínů, které ředitel školy stanovil.

Pokud se hlásíš na maturitní či nematuritní obory, pak je obdobím pro vykonávání talentových zkoušek od 2. do 15. ledna 2023, v případě konzervatoří od 15. do 31. ledna 2023 a u gymnázií se sportovní přípravou od 2. ledna do 15. února 2023.

I jednotná (a případně také školní) zkouška

U poslední skupiny (tedy u gymnázií se sportovní přípravou – ať už 4, 6 či 8letých) tě pak ale ještě budou čekat písemné testy (tzv. povinná jednotná přijímací zkouška) a případně i zkoušky z dalších předmětů (v rámci tzv. školní zkoušky).

Jednotné písemné testy se budou klasicky skládat z českého jazyka a literatury a z matematiky. První termíny konání jsou do 4letého oboru 13. dubna 2023 a do 6 a 8letých oborů 17. dubna 2023. Druhé termíny jsou vždy o den později.

Výhodou ale je, že pokud absolvuješ tuto zkoušku ve 2 termínech (na 2 školách či 2 oborech), vždy se ti bude započítávat do hodnocení ten lepší výsledek.

V případě, že pak ředitel školy vyhlásí i tzv. školní zkoušku, určí i u ní 2 volitelné termíny. Ty budou stanoveny v období od 12. do 28. dubna 2023.

Výsledky

Budeš-li pak ve všech těchto částech úspěšný/á, a budeš-li přijat/a, nečekej od školy žádný dopis. Tuto dobrou zprávu se dozvíš buď přímo ve škole nebo na školních webových stránkách.

Do 10 dnů pak musíš jedné vybrané škole svůj zájem o studium potvrdit odevzdáním zápisového lístku (ten získáš u sebe na ZŠ). Neučiníš-li tak ve stanovené lhůtě, přijdeš o možnost na této škole studovat. Tento termín si proto opravdu pečlivě ohlídej!

V případě, že ale u talentových zkoušek neuspěješ, a přijde ti po nich ze školy dopis s tímto nemilým výsledkem, nezoufej. Až do 1. března si můžeš podat další 2 přihlášky na jiné školy, bez talentové zkoušky, a pokusit se tak jít studovat něco jiného, co by tě bavilo.

A pokud i nadále budeš stát o studium svého prvotně zvoleného oboru, můžeš to zkusit zase za rok. Hodně štěstí. smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt