Jak podpořit odborné školství? Řešením mohou být nové kroužky

Jedním z aktuálních témat současnosti je podpora odborného školství. Především pak otázka, jak k jeho studiu nalákat co nejvíce zájemců. Jistým řešením přitom může být pořádání nových kroužků, a to i o víkendech.

Známou skutečností je fakt, že na dnešním trhu práce je přehršel vysokoškoláků či středoškoláků s maturitou, a naopak minimum studentů odborně vyučených. Přitom právě ti mohou mít v dnešní době oproti různým bakalářům, magistrům či inženýrům velkou výhodu. Daleko snadněji seženou na trhu práce uplatnění a ani jejich mzda nemusí být nutně tak špatná - často právě naopak.

Dilema

Možná právě ty jsi jedním z těch, kteří sice s výše uvedeným míněním souhlasí, ale přesto máš v plánu jít studovat některý z maturitních oborů. Ať už proto, že jsi odjakživa měl/a své vysněné povolání, nebo kvůli rodičům, kteří tě nabádají udělat si alespoň maturitu. Co když bys ale rád/a studoval/a některý z řemeslných oborů a jen se bojíš neúspěchu?

Pak pro tebe máme tip, zkus navštívit nějaké kroužky a rovnou si tuto práci vyzkoušej. Může to tobě i tvým rodičům hodně napovědět.

Někde i o víkendech

Pravděpodobně si myslíš, že je už pozdě na to, aby ses do některého řemeslného kroužku přihlásil/a. Není to však pravda. Nově máš totiž možnost si na určitých středních odborných školách své vysněné řemeslo vyzkoušet. Třeba i spolu s rodiči. A o víkendu.

Nejen, že se tak třeba i s tvými rodiči pořádně odreagujete a vyzvíte všechny otázky a odpovědi k tvému potenciálnímu řemeslu, ale často si můžete i svůj výrobek odnést domů.

Samozřejmě, že nemůžeš čekat velké zázraky. Možná ti hned všechno od ruky nepůjde. Ale i během té chvíle, kdy si budeš vybrané řemeslo zkoušet, určitě alespoň zhruba zjistíš, zda by ti to mohlo jít, nebo ne a jestli by tě to vůbec bavilo. Navíc získáš alespoň základní dovednosti při práci s nástroji a různým materiálem. To se ti také v životě určitě neztratí, i kdybys pak šel/šla studovat úplně něco jiného.

Tipy

A která řemesla si můžeš vyzkoušet? Ačkoliv víkendové kroužky nejsou zatím příliš rozšířené a vyskytují se především v Praze, jejich nabídka je i tak celkem pestrá. Patří mezi ně například práce zedníka, tesaře, krejčího, strojníka, autolakýrníka, farmaceutického chemika, uměleckého truhláře či čalouníka.

Zaujme-li tě pak některá z těchto profesí natolik, že bys ji chtěl/a studovat, ale kvůli chybějící maturitě to zavrhuješ, ještě to pořádně zvaž a promysli. Jestli přeci jen nebude řemeslo do života praktičtější a přínosnější. Za prvé kvůli výše zmíněnému uplatnění (maturitu si koneckonců můžeš dodělat kdykoliv), a za druhé proto, že tě může tato práce naplňovat a uspokojovat daleko více, než třeba nějaká manažerská pozice.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt