Jak se připravit na pohovor k vysněné brigádě

Blíží se léto a s ním i doba volna, odpočinku, ale také brigád. Období prázdnin je tak ideální na to přivydělat si nějaké ty penízky na cestování či nový počítač. Jak si ale sehnat co nejlepší brigádu? A jak se připravit na pohovor?
Anketa
loader Načítám...

Každý z vás už jistě někdy nějakou brigádu absolvoval. Ovšem většinou se nejspíš jednalo o nějakou manuální práci nijak nesouvisející s vaším oborem, jako je třeba doplňování zboží do regálu v supermarketu. A na to jste mnohdy ani nemuseli absolvovat žádný pohovor. Ne všichni ale stojí právě o takovéto „zkušenosti“, a naopak by radši poznali něco „atraktivnějšího“. Něco, kde by se daly nejenom vydělat lepší peníze, ale mohli byste se i samostatně projevit a získávat cenné znalosti a zkušenosti. A právě tady budete muset tvrdě zabojovat a personalistům takové společnosti ukázat, že právě vy jste pro ně ideální. A jak se na to tedy co nejlépe nachystat?

 

Důkladná příprava

Jestliže se vám poštěstilo a vaše vysněná firma vás na základě vašeho CV a motivačního dopisu pozvala na pohovor, pak máte první krok za sebou. Určitým způsobem jste je museli nějak zaujmout. Co ale dál? Jak tuto šanci nepromarnit? Na rozdíl od studia, kdy můžete mít několik šancí na úspěch, u pracovního pohovoru tomu tak není. Tady musíte, bohužel, konkurenci „převálcovat“ hned napoprvé. Proto je velmi důležité se přípravě řádně věnovat a pokud možno nic nepodcenit.

Čím začít? Samozřejmě vyhledáním základních informací o dané firmě. Váš potencionální zaměstnavatel totiž očekává, že ho budete znát. A čím více toho zjistíte, tím lépe zapůsobíte a zvýšíte tak svoje šance na úspěch. Takže neváhejte, sedněte k počítači a hledejte, hledejte a hledejte… Štěstí přeje připraveným.

Pro jistotu si s sebou nezapomeňte vzít také svůj životopis a zapřemýšlet nad otázkami, na které se budete chtít zeptat - ať už o firmě či přímo o dané pozici. Vhodné jsou dotazy například na přesnou náplň práce, možný kariérní postup (v případě dlouhodobé spolupráce), platové podmínky apod. Ukážete tak totiž skutečný zájem o toto místo.

 

Samotný pohovor

V den D si na vše vyhraďte dostatek času. Nemohlo by se vám totiž stát nic horšího, než že na schůzku dorazíte pozdě. Proto vyjděte z domu s dostatečným předstihem a mějte na paměti, že ani na přesnost veřejné dopravy nelze tak úplně spoléhat. Nikdy nevíte, kde uvíznete a jak dlouho se tam zdržíte. A pokud dorazíte naopak s předstihem – nevadí. Alespoň budete mít dostatek času se tam řádně „aklimatizovat“ a rozkoukat.

Je dobré si rovněž dopředu zjistit, jaký styl oblékání je ve firmě obvyklý – pokud budete příliš vybočovat z řady, neuděláte pravděpodobně velký dojem. Ovšem ať už přijdete v čemkoliv, vždy buďte upravení a čistí. První dojem se v tomto případě totiž opravdu počítá a může výrazně zvýšit či snížit vaše šance.

I když to pro někoho může být opravdu těžké, při samotném pohovoru se snažte působit sebejistě a usmívejte se. Ovšem nic nepřehánějte, neboť skromnost a respekt totiž často sehrají významnější roli než je vysoké sebevědomí. Vyhněte se také hovorovým výrazům a mluvte spisovně. Zkrátka a dobře - příjemně se usmívejte, mluvte nahlas a zřetelně, … A uvidíte, že zapůsobíte pozitivně.

Odpovídejte stručně, jasně a hlavně pravdivě. Rozhodně se zbytečně nepodceňujte, ale naopak se ani příliš nevyvyšujte. Mnoho „nepravdivých“ informací lze totiž velice snadno a rychle odhalit – jako třeba úroveň vašich jazykových znalostí. Proto je lepší jít raději v tomto případě s „barvou“ ven, a přiznat se ke svým opravdovým znalostem. Nic vás pak nepřekvapí.

 

Další „detaily“

Kromě těchto základních postřehů si však dejte pozor i na to, že nejen vaše mluva, ale i vaše gestikulace a způsob sezení mohou často u vašich potencionálních zaměstnavatelů vyvolat nesmazatelný dojem. Na jeho základě si vás pak mohou špatně „zaškatulkovat“, a tím vás i rychleji vyřadit z výběrového řízení.

Na židli se usaďte rovně a způsobně (hlavně žádné rozvalování), nohy nechte u sebe a neopírejte se lokty o stůl. Možná se vám to zdá jako pouhé detaily nebo dokonce „prkotiny“. Stejně tak jimi mohou být i pro mnohé personalisty, ovšem náhoda je „blbec“ a třeba právě ten váš si potrpí na dodržování těchto jednoduchých pravidel. Proto raději nic nepodceňujte, a tu chvíli to vydržte. Může vám to dopomoci k zajímavému, a možná i vysněnému, pracovnímu místu či brigádě.

 

Pokud vás tedy čeká první takový pohovor, pak vám přejeme hodně úspěchů a pevné nervy! A jestliže se třeba hned napoprvé nezadaří, neházejte flintu do žita. S každým dalším „pokusem“ totiž budete klidnější a sebevědomější, a výsledky se brzy dostaví sami smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Pardubice - Ohrazenice, Trnovská 159, Pardubice - Ohrazenice

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt