Jak se z domácího vzdělávání nezbláznit?

Situace z jara letošního roku se opakuje, a ty se tak nyní musíš opět učit pouze z domova. Je to pro tebe však výhoda či nevýhoda? A jak se z toho nezbláznit?

Je nám jasné, že i když jsi asi rád/a, že nemusíš vstávat do školy a stresovat se u písemek či zkoušení, ani učení doma pro tebe není zrovna ideální. A to nejen proto, že ti učitel/ka látku vysvětlí daleko lépe osobně než přes počítač, ale také proto, že jsi dostal/a pravděpodobně pořádné hromady úkolů. A ještě si ani nepopovídáš se spolužáky. 

Jak si to tedy zařídit, aby ses u toho doma nezbláznil/a? 

Nenechávej vše na poslední chvíli

V první řadě je dobré si uvědomit, že nebude zrovna praktické veškeré úkoly neustále odkládat a nechávat je až na poslední chvíli. Sice by sis teď užil/a spoustu volného času, ale později by ti šla zaručeně hlava kolem. Rozděl si to tedy na jednotlivé dny a snaž se svůj „rozvrh“ poctivě dodržovat. 

Jistěže se může stát, že ti to nevyjde úplně přesně, ale co ti bude jeden den chybět, snaž se hned druhý den dohnat. A klidně i naopak. Budeš-li mít jeden den náskok, druhý den můžeš skončit s učením dříve a více si odpočinout.

Střídej předměty

Také bude dobré, když si budeš po nějakých rozumných intervalech střídat předměty. Můžeš si to stanovit stejně jako ve škole – po 45 minutách, nebo i jinak. Dle svého uvážení. Nejenom, že ti bude takto u učení čas rychleji utíkat, ale pokud se u něčeho „zasekneš“, jiným předmětem se uklidníš a rozptýlíš, a až se vrátíš zpět k tomu původnímu, uvidíš vše s určitým odstupem a rychleji zádrhel vyřešíš.

Samozřejmě ale tento postup nemusí vyhovovat každému. Někteří z vás možná využijí toho, že nejsou ve škole a „sfouknou“ úkoly dle jednotlivých předmětů najednou. I to je možné řešení. Záleží tedy opravdu jen a jen na tobě, jaké si při domácí výuce zvolíš. 

Tedy až na situaci, kdy máš pevně stanovené průběžné termíny odevzdání přes počítač. V tom případě si moc vybírat nemůžeš a musíš toto stíhat plnit dle plánu.

Nevíš? Zeptej se!

Jestliže pak nastane situace, kdy si s některými zadanými úkoly nebudeš vědět rady, a neporadí-li ti ani kamarád/ka, neváhej se obrátit na svého vyučujícího. Jakmile si to necháš nahromadit, budeš mít velké potíže látku i úkoly dohnat. 

Nezapomeň na pohyb a volný čas

Podstatné také je, abys nezapomínal/a na pravidelné přestávky. Během nich si můžeš chvíli číst, podívat se na nějaký seriál nebo se zabavit jiným tvým koníčkem. Je totiž nutné, aby se tvůj mozek také regeneroval. 

Ovšem, jestli ti můžeme poradit, nevybírej si jen samé „sedavé“ koníčkyDůležitý je i pohyb. Jdi se někam projít, zacvič si, pomoz s něčím rodičům apod. Zkrátka protáhni své kosti.

Během toho si také v pokoji (nebo v místě, kde se učíš), řádně vyvětrej, abys měl/a čerstvý vzduch a nebolela tě hlava. Také si doplň pitný režim (samozřejmě jen nealko nápoji a bez kávy a energetických drinků) a vitamíny. I toto ti pomůže udržet mozek „v pohotovosti“.

Možná se ti toto všechno zdá jako samozřejmost, ale věz, že mnoho žáků a studentů takto nepostupuje. Buď se učení věnuje jen poskrovnu nebo se do něj naopak natolik ponoří, že nevnímá své okolí, ani pojem o čase. A ani jedno není zrovna ideální varianta. Tak pozor na to. Řiď se raději heslem „všeho s mírou“, a nic nehoň do extrémů.

Je jisté, že tento stav není zrovna příznivý a všichni bychom byli rádi, kdyby co nejdříve skončil, ale bohužel to bude ještě pravděpodobně běh na dlouhou trať. Proto věříme, že i ty se s touto situací vyrovnáš co nejlépe a svoji domácí přípravu tomu přizpůsobíš. smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt