Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Jak si vybrat VŠ a připravit se na přijímačky?

Váháte, zda se po zdárném absolvování maturitní zkoušky vydat na pracovní dráhu nebo se ještě dále vzdělávat? A pokud vítězí možnost druhá, co studovat a kde? A jak se co nejlépe připravit na přijímačky?

Jestliže jste v maturitním ročníku, pak už asi tušíte, že se blíží jedno z nejnáročnějších období vašeho života. Období, kdy vás čeká nejen „zkouška dospělosti“, ale i rozhodování o svém budoucím životě. Nejenom, že se tedy musíte řádně a pilně připravovat na maturitu, ale musíte i pečlivě zvážit své další možnosti a zvolit si, zda se již zapojíte do pracovního procesu či se budete dále vzdělávat. Případně kde a na jaké univerzitě a fakultě. Podle čeho si ale VŠ vybrat? Co byste měli vzít v úvahu?

Pro kterou školu se rozhodnout?

Zvítězila možnost, že si ještě prodloužíte mládí a budete se dále vzdělávat? Pokud ano, je velmi důležité dobře se zorientovat a ze všech studijních možností pro vás vybrat pokud možno tu pravou. I když, pokud si během studia uvědomíte, že právě tento obor není pro vás to pravé ořechové, můžete samozřejmě své štěstí na svůj „vysněný“ obor zkusit i další rok. Ovšem čas neúprosně plyne a vy jej tak můžete zbytečně „promrhat“. Je tedy určitě lepší výběr oboru nepodcenit a snažit se jej „trefit“ hned napoprvé…

V dnešní době se nabídka univerzit a jejich fakult významně rozšířila, a vy si tak pro své studium smíte vybírat z velmi pestré nabídky. U čeho byste ale měli začít? Nejlépe u toho, co vás nejvíce baví, čemu byste se rádi věnovali a v čem jste dobří. Podle toho si určíte studijní zaměření a na základě toho i konkrétní školu.

Pokud jste pak „důvtipní“ a myslíte dopředu, je dobré se také podívat na uplatnitelnost absolventů této fakulty na trhu práce a jejich průměrné platy. Samozřejmě, že pokud se opravdu toužíte stát bakalářem či inženýrem v oboru, ve kterém je vysoká nezaměstnanost, můžete tak učinit. Ovšem v tomto případě musíte počítat s tím, že po absolvování této školy můžete mít velké problémy s nalezením vhodného pracovního místa.

A v neposlední řadě je také dobré sledovat kvalitu školy.

Příprava na zkoušky

Jestliže pak všechny tyto kroky dodržíte, můžete mít alespoň dobrý pocit z toho, že jste udělali pro svou budoucí kariéru co možná nejvíce. A teď už jen zbývá udělat maximum i při přípravě na tyto důležité zkoušky. A jak při tom postupovat? Úplně nejlepší je si předem zjistit, jak budou zkoušky vypadat, jakou budou mít formu (odpovídací, testové…) a časový limit apod.

Pro samotnou přípravu pak můžete využít různé přípravné kurzy, jež samy univerzity pořádají, online kurzy na internetu či skripta a učebnice vydávaná či doporučená školou.

Možností je tedy více, než dost, a pokud při jejich využití zjistíte, že máte v tom či onom mezery, můžete ještě navíc využít příležitost sehnat si nějakého soukromého učitele, který vám vysvětlí alespoň tu látku, které příliš nerozumíte, a která je vaší „slabinou“.

Štěstí přeje připraveným a to, co vám také může u přijímací zkoušky pomoci, je to, že budete vědět, jak takový test vypadá. Každá škola, každá fakulta i obor má přijímací zkoušku řešenou jinak, ale jedno je jisté – zkušební testy k přijímacím zkouškám na vysokou školu je možné si udělat online a výsledky si pak poslat na email. Příprava na samotný test pak bude mnohem jednodušší.

A na závěr jedna dobře míněná rada, nepodceňujte tuto přípravu a nenechávejte ji na poslední chvíli! Čím více se totiž bude termín přijímacích zkoušek blížit, tím budete nervóznější a studium vám půjde pomaleji. Tak ať se stihnete naučit vše, co budete potřebovat! Mnoho zdaru! smiley

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt