Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Jaké novinky a změny tě čekají v tomto školním roce a kolik volna si užiješ?

S novým školním rokem také přicházejí různé změny a novinky. Čeho všeho se letos týkají? A kolik prázdnin a volna si během roku užiješ? To ti přinášíme v základním shrnutí.

Přesto, že jsme se o mnoha připravovaných novinkách během roku zmiňovali, řady z nich jsme se nestihli ani dotknout. Proto ti přinášíme alespoň základní přehled těch nejdůležitějších – ať už dříve zmiňovaných či nezmiňovaných.

Pamlsková vyhláška

Jednou z nejvýraznějších a nejdiskutovanějších změn je úprava tzv. pamlskové vyhlášky. Díky nově navýšeným nutričním limitům si tak opět budeš moci v bufetech koupit například šunku nejvyšší jakosti, sýry nebo ochucené tvarohy. Samozřejmě ale vše dle platných výživových doporučení.

Úprava zdravotnických oborů

Jiné výrazné a očekávané změny potom nastávají u zdravotnických oborů. Do skupiny zdravotnických oborů s maturitou se totiž kupříkladu nově zařazuje obor praktická sestra a masér ve zdravotnictví a do skupiny zdravotnických oborů VOŠ obor diplomovaná dětská sestra.

Pravidla pro nejnižší počet dětí v MŠ a ve školních družinách

Od letošního roku jsou také nově upravena pravidla nejen pro stanovení maximálního počtu dětí ve školních družinách, ale i pro počet minimální. Obecně je to 20 dětí (další třídu je pak možné otevřít při naplnění ostatních v průměru 27 žáčky). Výjimku mají družiny při malotřídních školách, kdy k fungování postačí 5 dětí.

Vyhláška však neřeší jen děti ze ZŠ, ale nyní nově isituaci u nejnižšího počtu dětí u 2 a 3třídních mateřských škol. To dříve upraveno nebylo.

Vytváření víceoborových tříd

Další novou záležitostí, kterou nově vyhláška upravuje, je spojování žáků do jedné třídy. Stanoví tedy, jaké žáky je možné spojovat do jedné třídy a kolik oborů v jedné třídě může být. Zároveň povoluje dosud spojeným třídám pokračovat v současném složení.

Změny u maturit

Podstatné změny neminou ani maturitní zkoušky. Pokud se tě tedy v letošním roce týkají, zpozorni. Některé z nich tě totiž mohou spíše uklidnit než znervóznět.

Velmi dobrou zprávu máme totiž pro ty z vás, kteří mají největší strach z krátkého časového limitu u didaktického testu z českého jazyka a literatury a z matematiky. U prvního dochází k navýšení limitu na 75 minut a u druhého na 120 minut. Budeš mít tedy více času si vše v klidu projít a případně něco poopravit (i když na opravy pozor – často bývá pravdivá právě první myšlenka, tak si dobře rozmysli, jestli ji chceš měnit).

U samotné písemné práce z ČJ a LIT pak sice nedochází ke změně limitu, ale ruší se zde rozdělení času na výběr zadání a vypracování práce. Kromě toho, usoudíš-li během své tvorby, že tvůj prvotní výběr tématu nebyl zrovna ideální, nově si jej můžeš v průběhu změnit. Což ti může výrazně pomoci k tomu, aby ses zbytečně netrápil/a s pro tebe nevhodným zadáním a abys třeba i narychlo zkusil/a zabodovat u tématu, ke kterému tě toho najednou více napadá.

Mezi ostatní novinky pak ještě patří například elektronické přihlašování ke společné části zkoušky, či zveřejnění konkrétního termínu profilové části zkoušky způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Ani to však nejsou všechny události, které tě čekají ať už teď bezprostředně nebo v nejbližších měsících. Pokud tě to tedy více zajímá, neváhej si pořádně projet zprávy na internetu a zjistit, co dalšího se ještě bude dít.

Prázdniny a volno

Na závěr ti pak přidáváme i trošku veselejší informace – zprávy o prázdninách a volnu, které tě během následujícího školního roku čeká. A že to bude pěkných pár dní.

Už na konci tohoto měsíce tě totiž čeká první volno – v pátek 28. září na sv. Václava. Další měsíc pak přijdou na řadu podzimní prázdniny, a to 29. a 30. října. Jen v listopadu tě zklameme – to budeš muset ve škole vydržet celý měsíc.

Další volno tě tedy čeká až na Vánoce. To ovšem bude stát za to. Naposledy do školy půjdeš v pátek 21. prosince, a poté až ve čtvrtek 3. ledna.

Následovat budou pololetní prázdniny, které připadají na 1. února. Po nich už tě čekají rovnou prázdniny jarní, a to v termínech určených dle okresů. Ty budou probíhat v týdnech od 4. 2. do 17. 3.

V dubnu tě pak čeká velikonoční volno, a to ve čtvrtek 18., v pátek 19. a v pondělí 22. Nedlouho na to zase přijde 1. a 8. květen a tedy další dva dny doma.

A od soboty 29. června do neděle 1. září tě čeká to nejlepší – hlavní prázdniny.

Teď se ti to možná zdá za nekonečně dlouhou dobu, ale věz, že to uplyne jako voda, a další léto a letní příhody tu budou jako na koni. Tak se k tomu statečně postav a těch necelých 10 měsíců zdárně přežij.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Michael - Střední škola a Vyšší odborná škola reklamní a umělecké tvorby, s.r.o.

Machkova 1646/1, 149 00 Praha 4
Telefon: 267 910 638
Web: www.skolamichael.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit Vaší školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Olomouc, Božetěchova 3, Olomouc

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola, Praha 4, Mendelova 550, Praha 4 - Jižní Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Dětský domov, Základní škola, Školní jídelna a Školní družina, Volyně, Školní 319, Volyně

To mě zajímá

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Chcete inzerovat Vaší školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* tyto kontakty nejsou kontakty do školy, ale na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt