Je mediální výchova důležitá? Dle českého školství zřejmě nikoliv

Přesto, že na nás v dnešní době média útočí ze všech stran a je tedy zapotřebí se v nich orientovat a nenechat se zmást, naše školství tomu příliš velký význam nepřikládá. Podle většiny samotných učitelů je to však chyba.

O tom, že na každého z nás mají v dnešní době média opravdu velký vliv, není třeba pochybovat. Ty sám/sama určitě často sleduješ televizi nebo brouzdáš na internetu a nějaké novinky či zprávy si jistě vyslechneš nebo přečteš. Už jen to tě svým způsobem ovlivní. Zvláště, pokud se v těchto prostředcích neorientuješ a věříš prakticky všemu a všem.

Právě proto by měla mediální výchova ve školách sehrát svou roli a studenty tak připravit na to, že je potřeba rozlišovat fakta a fikci. Tedy důvěryhodné informace a pouhopouhé domněnky. Jenže se tak tomu bohužel příliš často neděje. A to i přes to, že ¾ učitelů považují toto téma za velmi přínosné a důležité.

Cíle mediální výchovy

Jedním z hlavních cílů mediální výchovy je totiž kritické myšlení, jemuž by ses měl/a dokonale naučit, a orientace v médiích (i ta je pro život velmi přínosná). 

Dále je důležité, aby ses v rámci této výuky naučil/a vyhledávat a třídit informace. Abys rozlišoval/a, které jsou užitečné a pravdivé, a které nikoliv. Ačkoliv se totiž může zdát, že na tom nic není a něco vyhledat a vybrat ti zabere jen chvíli a nemůžeš na tom nic zkazit, opak je pravdou. Často, když jde do tuhého, zjistíš, že si s tím nepřeberným množstvím údajů a informací nedokážeš poradit a nezvládneš je přebrat a vybrat jen ty podstatné.

Způsoby výuky

Na mediální výuku nezbývá moc prostoru, přesto existuje několik možností, jak ji vyučovat. Buď jako samostatný předmět mediální výchova (to by upřednostňovalo asi 17 % vyučujících) nebo formou volitelného předmětu nebo semináře (preferovalo by 27 % učitelů). Nejvíce kantorů se ale zatím přiklání k tomu, aby se vyučovala průřezově ve více předmětech. Záleží na konkrétní škole, jak se k tomu postaví.

Nehledě na to, že učitelům, kteří se výukou tohoto předmětu zabývají, často chybí potřebné pomůcky (např. audiovizuální média). A co je horší, často jim chybí i potřebné znalosti. Mnohdy se totiž nezúčastnili ani žádných kurzů. Ovšem někteří z nich sami přiznávají, že by dali přednost tomu, aby tuto problematiku vyučovali spíše lidé z praxe – tedy například novináři. Když se nad tím zamyslíš, asi bys ses tímto názorem ztotožnil/a.

Důvěryhodná versus „nekvalitní“ média

Co se týká důvěryhodnosti médií, z výsledků jedné učitelské ankety vyplývá, že za nejdůvěryhodnější zdroje považují veřejnoprávní Českou televizi a Český rozhlas. Na opačném konci se pak vyskytují bulvární deníky a komerční televize.

S tím nezbývá než souhlasit. Budeš-li tedy potřebovat nějaké informace, na druhou skupinu se raději neobracej. Měj na zřeteli, že každý se může splést a také to, že co se v médiích dozvíš, nemusí vždycky tak úplně přesně být.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt