Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Kampaň Revoluce na střední - o jaké změny se jedná?

Čeští středoškoláci chtějí přispět ke změnám ve školství. Proto přišly s novou kampaní Revoluce na střední. Co je však jejím obsahem a cílem?

Vzhledem k tomu, že často i vy sami, studenti středních škol, máte zájem mnoho věcí ve školství změnit, představili nyní vaši zástupci z České středoškolské unie na tiskové konferenci novou kampaň s názvem Revoluce na střední. Ta byla vytvořena nejen na základě diskuzí studentů, ale rovněž na základě konzultací i s dalšími účastníky vzdělávání, a to včetně Ministerstva školství.

Oblasti změn                                                                                       

Současná kampaň je výsledkem tříleté činnosti tohoto spolku a zaměřuje se na devět konkrétních oblastí, které chce Česká středoškolská unie (ČSU) změnit. A jaké, že to jsou?

1. Posílení samosprávy

Máte pocit, že vaše studentská rada je „k ničemu“? Že nemá žádnou oporu v zákoně a mnohdy tedy existuje jen proto, aby se neřeklo? Pak jistě uvítáte, že jedním ze základních bodů, o které ČSU usiluje je právě posílení těchto studentských rad či parlamentů a jejich ukotvení v zákoně, a to včetně jejích práv i povinností.

Dále pak se v této kampani navrhuje propojení se školskou radou, ve které by členové této samosprávy zasedali.

 2. Větší metodická pestrost ve výuce

Ne zřídka někoho z vás trápí učení se látky nazpaměť, stres ze známek apod. A právě proto jsou také v tomto ohledu navrhovány určité změny, jako například zapojit do výuky i tzv. projektovou výuku, osobní konzultace či různá skupinová nebo individuální zadání. Pro mnoho z vás by to bylo jistě často mnohem užitečnější a přínosnější, než se spoustu informací „drtit“ nazpaměť. Souhlasíte?

3. Kvalitnější učitelé

Celá řada z vás by asi také přivítala, kdyby vás na škole vyučovali jen ti učitelé, kteří jsou opravdovými odborníky. Proto ČSU navrhuje tyto kantory dobře ohodnotit a motivovat je tak k dalšímu sebevzdělání.

4. Nižší max. počet studentů ve třídách

V souvislosti se zvýšením kvality výuky pak Unie navrhuje snížení max. počtu studentů ve třídách ze současných 34 na 24.

5. Vyšší odměny za praxe

Jestliže patříte mezi studenty takových oborů, které mají ve svých osnovách absolvování povinných praxí, pak asi sami dobře víte, že vaše odměna za jejich vykonání je velmi mizivá. A přitom v mnohých případech firmě zcela nahradíte jiného, normálně placeného, zaměstnance či brigádníka.  A proto je v návrhu spolku požadováno zvýšení těchto odměn.

6. Uznání jazykového certifikátu také u státní části maturity

Jste jazykově nadaní a sami jste si z jakéhokoliv důvodu zařídili a složili certifikát z jazyka, ze kterého máte maturovat? Pokud ano, a myslíte si, že se tak vyhnete maturitě z něj, pak se mýlíte. Zatím je to totiž možné jen ve školní části, státní část zatím musíte postoupit i tak. A to je také cílem České středoškolské unie. Uznat jazykový certifikát i u státní části maturity. Otázkou však zůstává, zda se to podaří prosadit či nikoliv. Ale špatné by to určitě nebylo.

7. Větší volitelnost vyučovacích předmětů

O tom, že ne každého z vás všechno baví a ne všechny předměty vám k něčemu budou, není ani třeba debatovat. Proto je jedním z dalších návrhů právě větší volitelnost vyučovacích předmětů.

Vzhledem k tomu, že se na střední škole „profilujete“ do svého dalšího života, a to nejen osobního, ale i profesního a dalšího studijního, je zapotřebí, aby váš čas strávený ve škole byl pro vás osobně co nejpřínosnější a dal vám maximum toho, co budete potřebovat. A v tom vám právě mohou pomoci volitelné předměty.

8. Odvolatelnost vůči kázeňským opatřením

Určitě ne všichni z vás jste na školách vzornými a „hodnými“ studenty. Jistě se mezi vámi najdou tací, kteří nějaké ty „přestupky“ spáchají a jež je zapotřebí sem tam potrestat. S tím nelze nic jiného než souhlasit. Co když ale trest neodpovídá tomu, co dotyčný spáchal? Nebo co když jste byli vy osobně neprávem obviněni? Je možné se někam odvolat? V současné době bohužel ne, a právě to je kámen úrazu, který je zapotřebí odstranit.

9. Apolitické jmenování ředitelů

A prozatím poslední oblastí, na niž nová kampaň poukazuje, je jmenování ředitelů škol. Je zde zdůrazňováno, že velmi často se při jmenování do této funkce zohledňuje spíše politická vhodnost kandidáta, než jeho odborná způsobilost. A proto chce ČSU dosáhnout toho, aby rozhodnutí komise, která ředitele vybírá, již nebylo pouze doporučující, ale závazné.

Tak co na tyto návrhy říkáte vy? Myslíte si také, že jistě stojí za zmínku a bylo by dobré, kdyby se je podařilo zrealizovat? Obdivujte členy této unie za to, jakou práci odvedli a chtěli byste navrhnout jisté změny ve školství i vy? Jedním z řešení pak může být zkusit se zapojit do tohoto spolku a svůj návrh přednést. Třeba vás podpoří více studentů a vy tak dosáhnete alespoň toho, že se o vaší myšlence začne mluvit a začne se projednávat, i to totiž může být velkým pokrokem a přínosem nejen pro vás, ale i ostatní studenty smiley.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt