Kvůli covidu více ředitelského volna nebo výuka online

Epidemie omikronu v České republice sílí a počty nakažených neustále rostou. To má samozřejmě dopad i na mnohé školy, kde nechybí jen žáci a studenti, ale rovněž i pedagogové. Jak se s takovou situací vyrovnat?

Přesto, že je současný typ koronaviru pravděpodobně méně nebezpečný než ty předchozí, jednu nevýhodu má. Šíří se daleko rychleji a počty nakažených tak strmě rostou. A když k tomu přičteme to, že dle současných pravidel musí do pětidenní karantény i očkovaní, velmi často dochází k tomu, že ve školách nejsou až takovým problémem chybějící žáci a studenti, jako učitelé. 

Suplovat se nedá vždy

První variantou, kterou lze v takovém případě využít, je suplování hodin jinými učiteli. To však nelze využít pokaždé a pro všechny. 

V druhé řadě může ředitel školy vyhlásit ředitelské volno. Jenže na celý školní rok je jich k dispozici pouze 5, tudíž ani toto není pro současnou situaci zrovna nejschůdnější cesta.

Navýšení počtu dnů ředitelského volna i distanční výuka

A právě z těchto důvodů přišel ministr školství s návrhem zákona, který počítá s navýšením počtu dnů ředitelského volna (některé školy volno využily na základě doporučení již před Vánoci, a nyní jim už skoro žádné nezbývá, tudíž toto velmi ocení), či umožní ředitelům škol individuálně přejít na distanční výuku

To, že totiž situace ve školách obecně nebude v té či oné chvíli kritická, ještě neznamená, že se to nemůže týkat třeba jen tvé školy. 

V případě, že pak tento týden obě tyto možnosti schválí Senát, bude to pro mnoho škol spásou. A východiskem z beznadějné situace.

Koho se tato možnost týká?

Možnost vyhlásit pandemické ředitelské volno v délce až 10 dní nebo přejít na online výuku by tak měly mít základní, střední, vyšší odborné, jazykové i základní umělecké školy

Na online výuku by však měla škola přistoupit po dohodě s vyučujícími v případě, že nepůjde na dané škole učit prezenčně. Účast na této výuce by byla pro žáky a studenty povinná (s výjimkou základních uměleckých škol a jazykových škol).

Pokud by pak nešlo dostát ani tomuto způsobu výuky, bylo by vyhlášeno již zmíněné ředitelské volno (prozatím je jedinou možností školy požádat MŠMT o změnu organizace školního roku). 

I pro část školy

Vhledem k tomu, že na každé části školy ale může být situace v danou chvíli jiná, dalo by se využít mimořádné volno a výuka online i pro jednotlivé části školy. Jejich rozsah by se tak stanovoval pro každou konkrétní z nich zvlášť.

Nárok na OČR

V případě, že tato situace nastane, a i Senát tento zákon schválí, nabízí se otázka, co z toho bude plynout pro rodiče. Přeci jen i oni mají omezený počet dnů dovolené. A právě proto by dle ministra měli rodiče dětí mladších 10 let získat klasicky nárok na ošetřovné.

Jak sám/sama vidíš, je očividné, že tato situace tak není lehká jen pro tebe, jako pro žáka/studenta, ale je komplikovaná i pro tvé rodiče, učitele či ředitele/ředitelku školy. A i když ti možná některá jejich rozhodnutí přijdou scestná, věz, že i oni bojují ze všech sil, a doufají, že se život i výuka vrátí co nejdříve do normálu. Měj tedy i ty dostatek trpělivosti. smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt