Na vysoké škole už jsem. Jak se na ní ale udržím?

Ulevilo se ti po úspěšných přijímacích zkouškách na VŠ? Spadl ti kámen ze srdce a řekl/a sis, že to nejhorší už máš za sebou? Opak je pravdou, to nejtěžší tě teprve čeká – udržet se na ní. A protože ti chceme pomoci, přinášíme ti pár rad.

Možná si myslíš, že oproti střední škole bude studium na vysoké škole procházkou růžovým sadem. Když se ti nebude do školy chtít jít – nepůjdeš, nebudeš mít na každý den hromadu domácích úkolů a podobně. To ale není tak úplně pravda. Vše je na úkor něčeho. Místo domácích úkolů tě totiž čekají mnohem náročnější a rozsáhlejší seminární práce či různé projekty.

Nehledě na to, že v tomto případě vysloveně platí rčení „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“. Školy si totiž často naberou i studenty, kteří nemají příliš velkou šanci se u nich udržet, a ty během semestru či dvou vyhodí. Proto rozhodně nepodceňuj situaci a na každý test, zápočet i zkoušku se řádně připrav. Sice nebudeš muset každý den jako na ZŠ a SŠ, ovšem o to více toho budeš mít najednou.

Docházka

Co se týká docházky, může se stát, že chytneš pěkný rozvrh a do školy budeš muset jít třeba jen 2-3 dny v týdnu. Nebo ti na pondělí vyjdou samé přednášky, které budeš moci ošidit a nebudeš muset z domova odjíždět už v neděli. Případně budeš mít v jednotlivých předmětech stanovena povolená procenta absencí. Ovšem pečlivě zvaž, zda je nutné si povolené nepřítomnosti vybírat (zejména hned ze začátku). Nikdy nevíš, co se ti může přihodit, nebo kdy si budeš muset něco neodkladného zařídit.

Kromě toho, někteří pedagogové zohledňují tvoji docházku i při zkouškách a zápočtech a leckdy ti tak může v rozhodující chvíli zachránit krk.

Poznámky

Další výhodou osobní přítomnosti na hodinách pak je, že si výklad vyslechneš a něco z toho si třeba i rovnou zapamatuješ, ale zároveň si uděláš i své vlastní poznámky. A z těch se většinou učí nejlépe.

Samozřejmě, že pokud se z jakéhokoliv důvodu na přednášku či cvičení nedostavíš, budeš si muset vystačit se zapůjčenými a okopírovanými poznámkami. Z nich však nemusíš vše správně přečíst nebo se v nich dobře orientovat.

Doporučená literatura

Každý kantor také obvykle svým studentům doporučí nějakou literaturu, kterou si mají v rámci předmětu nastudovat. A že jí bývá hodně. Neříkáme, že je nutné nastudovat všechno (případně nic). Ideální je si od studentů z vyšších ročníků zjistit, který pedagog na čem lpí a co považuje za nezbytné. Tyto rady bývají často k nezaplacení a mohou ti ušetřit spoustu času i starostí.

V každém případě ti ale ještě jednou radíme, nic nepodceňuj, přípravu nenechávej na poslední chvíli a neřiď se jen heslem, že „zkouška je od slova zkusit“. Mohl/a bys na to doplatit. Totéž pak platí v případě seminárních či semestrálních prací. Nic neopisuj a nekopíruj – na vše se přijde a ty nejen, že budeš mít z ostudy kabát, ale ještě vyletíš ze školy. A to za to určitě nestojí, co myslíš?

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt