Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Nastoupili jste do svého prvního zaměstnání? Těšte se na daňové přilepšení!

S novou životní etapou, jakou je nástup do pracovního procesu, vám vzniká i mnoho nových povinností, jako například placení daní. Ovšem již teď vám prozradíme, že ten první rok se nemusíte příliš obávat, neboť vás budou čekat spíše “daňové vratky“…

Až do této doby jste pravděpodobně pracovali spíše než na klasickou pracovní smlouvu na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Nyní, po skončení vašeho studia, již ale nastal čas, najít si stálou práci (nejlépe přímo ve vašem oboru) a začít budovat svou „profesní kariéru“.

Daně a jejich zúčtování

Jak sami určitě víte, jednou ze základních povinností každého pracujícího je platit daně. To se tedy bude týkat i vás. Během roku tak budete ze své hrubé mzdy odvádět tzv. zálohovou daň z příjmu. Na začátku roku následujícího pak ale můžete požádat o jejich zúčtování v tzv. ročním zúčtování daně. V něm se vypočítá vaše celková daňová povinnost za uplynulý rok a zohlední se všechny slevy a odpočty, na něž máte nárok. Z toho potom vyplyne, zda budete či nebudete mít nárok na tzv. daňovou vratku. A ta je u vás, milí absolventi, více než pravděpodobná, neboť jste nepracovali celý rok a přitom máte nárok na uplatnění slevy na poplatníka v nezkrácené výši, jako kdybyste pracovali od ledna do prosince. A to si ještě můžete uplatnit i další slevy, jako například na studenta apod.

Sleva na studenta a absolvované brigády

Další slevou, jež si budete moci v daňovém přiznání za rok 2016 uplatnit, je tedy sleva na studenta. Ta činí 335 Kč za každý měsíc, ve kterém jste splnili podmínky studia. Pokud jste tedy nastoupili do práce 1. září 2016, může být zaměstnavatelem v ročním zúčtování za rok 2016 uplatněna daňová sleva na studenta ve výši 2 680 Kč (tedy 8 x 335,-).

Jestliže jste si ale během svých posledních prázdnin v životě ještě přivydělávali, je nutné pro uplatnění slevy na studenta zohlednit některé skutečnosti. Například pokud jste pracovali jen na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou pod 10 000 Kč, slevu si uplatnit můžete, avšak bylo-li z vaší brigády odváděno sociální pojištění či jste byli samostatně výdělečně činní nebo jste pracovali v zahraničí, za měsíce kdy jste tuto činnost vykonávali (po celý kalendářní měsíc) si slevu na studenta již uplatnit nesmíte. Rovněž tak i pobírání podpory v nezaměstnanosti, rekvalifikace či kombinace zaměstnání, z něhož bylo hrazeno pojistné na sociální zabezpečení, a pobírání podpory, vylučují uplatnění této slevy na studenta. Nezapomeňte si to tedy řádně pohlídat, abyste neměli zbytečné problémy!

Daňové přiznání podávané přímo vámi

Ve většině případů však za vás, jako čerstvé absolventy, bude podávat daňové přiznání za rok 2016 váš zaměstnavatel, vy mu jen doložíte potřebné doklady (například ke slevě na studenta). Ovšem ne vždy tomu tak musí být. Proto je důležité si ohlídat, zda si náhodou nebudete muset přiznání vyplnit a odevzdat sami.

 A kdy, že vám to hrozí? Kdy to tak budete muset udělat? V prvé řadě tehdy, pokud pracujete souběžně pro 2 a více zaměstnavatelů, máte příjem ze samostatné výdělečné činnosti či příjem z pronájmu. V tomto případě si musíte od svého zaměstnavatele / svých zaměstnavatelů vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a s daňovým přiznáním se poprat sami. I v tomto případě si ale můžete uplatnit roční slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč a poměrnou část slevy na studenta. Rovněž můžete uplatnit i další slevy, jež se vás týkají, jako například sleva na vyživovaného manžela/manželku či školkovné.

Výše daňové vratky

Jak jsme již výše uvedli, jste-li čerstvými absolventy, téměř jistě zjistíte, že budete mít přeplatek na dani, tudíž budete mít „daňovou vratku“. Její výše pak bude záviset právě na tom, jak vysoké daně jste odvedli a na jaké slevy máte nárok. NIKDY ALE NESMÍ BÝT VYŠŠÍ, NEŽ ODVEDENÉ ZÁLOHY NA DAŇ!!!

Pokud byste si tedy přiznání zpracovávali sami, uvědomte si, že jako přeplatek na dani, neboli daňovou vratku, nesmíte uvést celou částku, ke které jste ve svých výpočtech došli, že byste na ni „měli nárok“, ale max. takovou sumu, jež jste ve skutečnosti odvedli!

Ačkoli vyplnění samotného daňového přiznání není zas tak těžká záležitost, přesto pokud jste s tím nikdy nepřišli do styku, může vás trochu „potrápit“. Klidně se proto nestyďte, a raději se poraďte s někým zkušenějším či se zeptejte přímo na finančním úřadě. Není se za co stydět a příště už to budete mít v „malíku“. Času na jeho odevzdání budete mít dostatek, až do konce března 2017, tedy celé 3 měsíce po skončení zdaňovacího období, takže to jistě v pohodě zvládnete! smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt