Nejen znalosti – i improvizace a měkké dovednosti jsou důležité

Teorie je jistě základním kamenem vzdělání a úspěchu. Není však jediným. Velmi důležité je totiž znalosti umět i prodat a zužitkovat, být flexibilní, kreativní a slušný. Zkrátka ovládat i soft skills neboli měkké dovednosti.

Podobně jako většina tvých spolužáků asi sníš o tom, jaký budeš mít ve svém budoucím pracovním životě úspěch. Jak budeš mít skvělé a prestižní pracovní uplatnění, nadstandardní finanční ohodnocení a další výhody.

Bohužel ti však musíme říci, že nic není zadarmo a tebe tak čeká spousta práce a dřiny, abys svého cíle dosáhl/a.

Dobré kontakty nejsou všechno

Možná si říkáš, že mají tvoji rodiče či známí další známé, které mají na své okolí podstatný vliv a mohou ti tak sehnat dobré místo ihned. Ovšem i kdyby to byla pravda, nezapomeň, že je vždy lepší začít od píkyNavíc si místa, které získáš sám/a, budeš jistě daleko více vážit. Nehledě na to, že k němu budeš mít i jiný vztah a jinak k němu přistupovat. Přeci jen sis ho kvůli něčemu vybral/a, něco tě na něm zaujalo, bylo ti blízké. Tím pádem ani práci nebudeš brát jen jako nutné zlo, ale třeba i alespoň zčásti jako něco, co tě baví a naplňuje.

Proto se raději spoléhej sám/a na sebe, nepodceňuj přípravu a sebevzdělání a zaměř se i na tzv. měkké dovednosti (soft skills). Také ty tě mohou odlišit od ostatních uchazečů o danou pozici a přinést ti body k dobru navíc.

Soft skills cestou k úspěchu

Jestliže si však myslíš, že opravdu nejdůležitější jsou znalosti a mávání s nimi všem na odiv, mýlíš se. U většiny pracovních míst totiž hrají výraznou roli i další faktory – dovednosti, které určují, jak dobře zapadneš do fungujícího pracovního týmu a jak kvalitně budeš svoji práci odvádět.

Podstatné je to, že každý post vyžaduje jiné dovednosti. Ale aby sis alespoň dovedl/a představit, které z nich to mohou být a na co se máš zaměřit, pár ti jich napovíme. Jedná se například o kreativitu, flexibilitu, efektivní komunikativnost, orientaci na detail, asertivitu či týmovou spolupráci.

V případě, že máš v některé této oblasti mezery, vyhledej si nějaký kurz a zapracuj na tom.

Okno u pohovoru? I to se může stát

Konečně nastal den D a tebe čeká pohovor na vysněné místo. Pro přípravu jsi udělal/a maximum, vyhledal/a sis všechny informace o dané firmě (úřadu) i nabízeném pracovním místě, sepsal/a sis základní otázky na pohovorech a pečlivě si připravil/a odpovědi. I nějaký ten soft skills kurz jsi absolvoval/a. Jenže ouha, nervy jsou prevít a tebe u pohovoru přepadne okno. Co teď? Hlavně nepanikař, snaž se na sobě nedat nic znát a improvizuj.

Improvizace jako spása

Nic není ještě ztraceno. Sice ze sebe nevysypeš poctivě připravené odpovědi, ale pořád je lepší říct alespoň něco než mlčet. To platí i v případě, kdy tě některou ze svých otázek komise překvapí. Jestliže ve správnou chvíli adekvátně a pohotově zareaguješ na vzniklou situaci, může se celkem snadno stát, že dosáhneš svého cíle. I přes své případné počáteční okno.

Základem této strategie ovšem je nebát se. Pokud máš pochybnosti, zda jsi v této oblasti dostatečně zdatný/zdatná, můžeš si najít školu improvizace, která ti s tímto poradí. Kromě toho se v ní pak také můžeš naučit, jak mít kontrolu nad dialogem. I to ti může být v tvém budoucím pracovním uplatnění velmi užitečné a prospěšné.

Způsob komunikace

Předně však nezapomínej, že chceš-li dosáhnout úspěchu (v jakékoliv oblasti), nestačí se jen blýsknout svými znalostmi, vědomostmi a hbitým jazykem, ale je také nutné jednat slušně. Nikoliv s despektem a arogancí, ale naopak s respektem a pokorou. Nikoho při rozhovoru nepomlouvat a neshazovat, nad nikým se nepovyšovat. Navíc nikdy nevíš, kdo je přesně osoba, se kterou jednáš a jaké má styky.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt