Nejoblíbenější studijní obory současnosti?

O tom, že každý obor má něco do sebe a většina z nich jde i velmi rychle kupředu se asi nemusíme ani zmiňovat. Které jsou ale v současné době ty „nej“, a které nejvíce zajímají vás?

Každý z vás má jistě své představy o budoucí kariéře. Máte své vysněné povolání, svůj cíl. Je ale opravdu tím nejvhodnějším? Nebo patří mezi ty „klasické“ a nejvíce „nabité“, v nichž se uplatnit bývá velmi těžké? Zkuste se řádně zamyslet a zvážit všechna pro a proti. Přeci jen rozhodnutí, zda se věnovat tomu, co vás bude opravdu bavit nebo raději tomu, v čem budete mít větší šanci se uplatnit, bývá velmi obtížné a náročné. Ne vždy totiž platí, že to nejoblíbenější se rovná tomu nejperspektivnějšímu. Dopřejte si tedy na výběr dostatek času a příliš nespěchejte, ať později nelitujete!

„Tradiční“ ekonomka

Mnoho z vás asi přemýšlí, podobně jako vaši předchůdci, o co nejširším uplatnění, které následujícím studiem získá. Proto často volí jedny z nejvíce „populárních“ studijních oborů, kterými jsou obory ekonomické.

Je sice pravda, že v rámci ekonomie si můžete vybrat z mnoha různých směrů a fakult, zaměřených od financí a účetnictví, přes mezinárodní vztahy, podnikové či národní hospodářství až po statistiku či management, ale i tak by bylo dobré, kdybyste k tomu měli i nějaký „osobní vztah“. Nejen to, že nevíte, co byste rádi studovali, a zrovna tohle se vám zdá „nejjednodušší“, či že právě v tomto oboru máte přehršel možností.

Měli byste si totiž uvědomit, že se velmi často bude jednat o nezáživné a nudné předměty, které se budete muset učit zpaměti a jen tak je u zkoušek „neokecáte“. Nehledě na to, že ani vaše budoucí kariéra nemusí být zrovna závratná, neboť je právě v tomto oboru velmi vysoká konkurence, a pokud nejste extra draví, nejspíše skončíte na nějakém „nižším“ postu. Takže pokud máte ambice něčeho dosáhnout, zvolte raději něco méně „obecného“, ať máte šanci prorazit.

Právo

Právě například právo je obor, který je určen jedincům, kteří se nebojí jednat, jsou ambiciózní a důrazní, zkrátka, jdou si za svým i přes „mrtvoly“. Pokud tedy takoví jste, je toto pro vás téměř ideální. A protože je to i velmi náročné studium, které nabízí jen několik vysokých škol, vydržíte-li, máte úspěch téměř zaručen… Nehledě na své budoucí honoráře, které budou jistě odlišné od běžných platů ekonomů či účetních smiley

Medicína

Dalším z oblíbených oborů je pak medicína. Je určena pro ty z vás, kteří nejen, že touží po slušném platu a jistém uplatnění, ale především chtějí pomáhat lidem. Jedná se tedy sice o studium velmi náročné a budete se při něm muset vzdělávat celý život, ovšem jako jeden z mála vám přinese, kromě již výše zmíněných peněz na účet, také hřejivý pocit z dobře odvedené práce a z viditelných výsledků. Zkrátka v tomto oboru budete vědět, že jste užiteční a přínosní, a že vaše práce není zbytečná a má smysl.

IT obory

Ani IT obory však nejsou k zahození, jak jistě sami dobře víte. Takže pokud jste dostatečně talentovaní na počítače a logické uvažování vám není cizí, není co řešit. Místo nějaké ekonomie, matematiky či jazyků, si raději vyberte některý z počítačových oborů. I tady máte šanci na úspěch, protože počítačová technika nás jen tak brzy neopustí.

Jazyky

Pokud jste si však nevybrali žádný z výše uvedených oborů a máte nadání na jazyky, můžete se věnovat i jejich studiu. S výbornou znalostí kteréhokoliv světového jazyka si totiž práci najdete snadno a mnohdy ještě budete mít i na výběr.

A jestliže se rozhodnete pro studium i jiného, než „klasického“ jazyka, jakým je například angličtina či němčina, vaše šance na výborné uplatnění se ještě zvýší. Zkuste tedy zvážit i studium takových jazyků, jakými jsou například čínština, japonština nebo další orientální jazyky. S takto specifickými a neobvyklými znalostmi pak můžete najít zaměstnání nejen na postu tlumočníka či překladatele, ale třeba i na velvyslanectvích, v různých mezinárodních institucích či cestovním ruchu. I v tomto oboru se vám tak naskytne široké spektrum možností.

 

Samozřejmě, že ne každý z vás si z této nabídky vybere, někdo dá jistě přednost něčemu ještě méně „obvyklému“ nebo naopak něčemu méně náročnému. Ovšem v každém případě nezapomeňte, že se jedná o váš budoucí život a neberte proto toto rozhodnutí o studiu a výběr oboru na lehkou váhu.

Dopřejte si dostatek času, zvažte všechna pro a proti, zamyslete se, co by bylo nejen perspektivní, ale co by vás navíc i bavilo apod. Přeci jen nechcete, abyste se celý život živili něčím, k čemu nemáte vztah a co vás vůbec nebaví, že?

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt