Nouzový stav v ČR. V čem všem se to ve školství například promítne?

Již několik dní platí v České republice nouzový stav kvůli šíření koronaviru. Vyhlášena byla i karanténa pro celou republiku a uzavřeny byly veškeré ZŠ, SŠ a VŠ. Co vše tím může býtohroženo?

V první řadě je nutné zdůraznit, že nejdůležitější ze všeho je v těchto dnech dbát na bezpečnost a zdraví nejen své, ale i své rodiny, svých přátel i ostatních spoluobčanů.

DODRŽUJ PROTO, PROSÍM, VEŠKERÁ DOPORUČENÍ A NAŘÍZENÍ, KTERÁ JSOU STANOVENÁ.

Nastala totiž situace, kterou si ani nikdo z nás neuměl představit. Světem se šíří vir, který má již na svědomí několik tisíc lidských životů a nelze jej zatím nijak zastavit.

Proto byla také na celou naši republiku uvalena karanténa, která má za následek zákaz volného pohybu osob, zákaz sdružování se atd. Výjimkou proto není ani uzavření všech základních, středních a vysokých škol a nahrazení běžné výuky on-line vzděláváním. Povoleno je chodit pouze do zaměstnání, na nutné nákupy či k lékaři – a vždy se zahalenými ústy a nosem pomocí roušky, šátku či šály.

Co to znamená pro školství?

Už teď je zřejmé, že situace se jen tak nezlepší, a v rámci ochrany dětí – žáků a studentů – tak musí být zavedena určitá opatření.

Základní škola a střední škola

Zatímco žáci ZŠ, SŠ a VŠ zůstávají do odvolání doma, problémem bylo, jak vyřešit budoucí prvňáčky. Během dubna totiž mají probíhat zápisy dětí do prvních tříd. Ty by ale nakonec měly zůstat v termínech vyhlášených řediteli škol. Konat se ovšem budou bez přítomnosti dětí. A nejlépe i bez přítomnosti samotných zákonných zástupců dětí, kteří by tak měli využít možnost poslat přihlášku poštou, e-mailem s elektronickým podpisem či prostřednictvím datové schránky. Podat ji v některých případech mohou i osobně, ale tehdy musí škola zorganizovat jejich příjem tak, aby ve škole nedošlo k vyšší koncentraci osob najednou.

Kromě zápisů budoucích prvňáčků by se pak také měly v dubnu konat jednotné přijímací zkoušky na střední školy a první části maturitních zkoušek. U nich však stále není rozhodnuto, zda budou termíny posunuty či nikoliv. Zde záleží na aktuálním vývoji a MŠMT stále pracuje na variantách dalšího postupu. Pokud tě tak jedno z toho čeká, rozhodně s přípravou neotálej, ať to nakonec dopadne jakkoli. Díky tomu, že nyní nemusíš do školy docházet, tak alespoň můžeš dohnat svoje (ne)znalosti a pokusit se tak doučit co se dá.

Vysoká škola

Co se týká přihlášek ke studiu na VŠ a konání přijímacích zkoušek, zde bude záležet na konkrétních univerzitách a fakultách, jak se s těmito událostmi vypořádají a zda termíny posunou, příp. o kolik, či nikoliv (na některých fakultách a oborech VŠ jsou termíny pro podání přihlášek i v létě běžně).

Jak sám/sama vidíš, panuje ve všech ohledech nejistota. Jediné, co už je teď ale jisté je, že se zhruba o měsíc (alespoň prozatím) posunou termíny Národních srovnávacích zkoušek (tzv. Scio testů), které mnohdy přijímací zkoušky na VŠ nahrazují či je případně alespoň doplňují. Původní termíny měly být 4. dubna, 1. května a 23. května. Nově by se měly konat 1. května, 23. května a 13. června.

Otázkou však zůstává, jak tou dobou bude situace v naší republice vypadat a také jaké termíny budou fakulty VŠ uznávat k přijímacím zkouškám jako poslední, vzhledem k jejich termínům zkoušek. Proto si i toto nezapomeň na internetu ohlídat. Případně se neváhej na vybranou fakultu zavčas obrátit.

Samozřejmě víme, že ani pro tebe tato situace není lehká, zejména jsi-li v 9. ročníku ZŠ nebo ve 4. ročníku SŠ, ale všichni musíme věřit, že se situace co nejdříve zklidní a budeme tak brzy alespoň přibližně tušit, co se bude dále dít.

Každopádně ti přejeme pevné nervy, a hlavně hodně zdraví a síly pro překonání této těžké doby.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt