Ovlivňují kvalitu vzdělání rodinné finance? Mnohdy bohužel ano

Přesto, že je školství v České republice bezplatné, si více než polovina rodičů myslí, že nemá dostatek finančních prostředků na kvalitní vzdělání svých potomků. Je tomu opravdu tak? Hrají peníze tak významnou roli?

 Z výsledků ankety vyplynulo, že velká část rodičů si myslí, že jejich finanční situace není natolik dobrá, aby si mohli pro svá dítka vybrat co nejkvalitnější školu. Ankety se zúčastnilo více než 500 rodin z celé České republiky a odpovídali rodiče, jejichž děti navštěvují základní či střední školu.

Tyto výsledky však ani tak nevypovídají o kvalitách škol, na které děti dotazovaných chodí, jako spíše o mentalitě a přístupu rodičů. O tom svědčí i to, že se výsledky liší podle toho, jakého vzdělání dosáhli sami rodiče. U rodičů se základním vzděláním je totiž prý až 100% shoda v tom, že věří, že na dobré školy nemají peníze. U rodičů s vysokoškolským vzděláním je to pak polovina.  

Přitom ne vždy platí, že soukromá škola = kvalitní vzdělání a státní škola = nekvalitní vzdělání. Stejně jako některé méně kvalitní státní školy existují i méně kvalitní soukromé školy a naopak, i mezi těmi státními lze najít vysoce kvalitní základní či střední školy. Nelze tak tedy s určitostí říci, že „chudší děti“ nemají žádnou šanci na dostatečné vzdělání.

Kromě toho existují i jiné možnosti, jak zkusit dítko dostat na případnou vysněnou soukromou školu – třeba zkusit zažádat o stipendium, pokud jej daná škola nabízí. Zkrátka je třeba zvážit a zkusit všechny možnosti, než dojde k definitivnímu rozhodnutí.

Nižší ambice

V mnoha případech dochází k tomu, že sami rodiče tlumí ambice svých ratolestí právě z finančních důvodů. Takže i kdyby drahá ratolest měla ambice a schopnosti jakkoliv vysoké, je jí to často rozmlouváno. Přitom je v tom skrytý „pouze“ tento háček. Peníze.

Samozřejmě, že mohou být situace, kdy poslat dítko na vysněnou školu je nereálné. Ať už jde o drahou soukroumou školu či školu, kde si bude muset sehnat drahé ubytování nebo si pořídit finančně náročné pomůcky. Jestliže je to však aspoň trošku možné, mělo by se najít nějaké rozumné řešení. Buď zkusit získat už zmíněné stipendium, nebo zvolit jiný kompromis. Třeba se domluvit, že si dítko bude muset na ubytování či další věci vydělat na brigádách, sehnat si starší použité pomůcky a podobně.

Někdy jsou totiž dětské sny opravdu jen sny, jindy však mohou být velmi důležité a potomek může být opravdu pevně rozhodnut, co chce v životě dělat. Byla by pak škoda, kdyby svého nedosáhl, a to jen kvůli financím. Navíc při studiu na škole, o kterou nebude vůbec stát, se vše jistě hned projeví. Učení ho nebude bavit a nebude tak ani dosahovat výsledků, kterých by mohl. Proto by bylo dobré, nenechat se při výběru školy příliš svazovat financemi a alespoň v rámci jistých mezí nechat dítěti volnou ruku.

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt