Plánuješ studovat na VŠ? Nezapomeň vzít v potaz také studium v angličtině nebo nově vzniklé a netradiční obory!

Studovat v českém nebo cizím jazyce? Vybrat si některý ze zavedených nebo nově vznikajících oborů? A jaká je vůbec nabídka oborů pro akademický rok 2017/2018? To jsou otázky, které by tě teď měly zajímat ze všeho nejvíce.

Že výběr budoucího studijního oboru není lehký, všichni víme. Co je ale ze všeho nejpodstatnější? Vzít v úvahu všechny možnosti, které se ti nabízí, a žádnou neopomenout. Proto sedni k internetu a důkladně si projdi všechny univerzity a obory, které by tě mohly bavit, a které obory vlastně budou jednotlivé univerzity a fakulty v akademickém roce 2017/2018 nabízet. Jejich nabídky se totiž významně rozšiřují.

A nezapomeň ani na to, že pokud jsi dobrý/á v cizím jazyce, můžeš některé z oborů studovat i v něm a zvýšit tak svou šanci na co nejlepší budoucí uplatnění.

Výběr města, univerzity i oboru

Samozřejmě, že záleží na tobě, podle čeho si budeš svůj potenciální budoucí obor vybírat - jestli podle města, do kterého se chceš dostat, univerzity, kterou preferuješ či oboru, který tě nejvíce zajímá. Ale vezmi v úvahu i to, že mnoho oborů najdeš na různých univerzitách a v různých městech. Zaměřit by ses tak proto měl/a zejména na procento úspěšně přijatých uchazečů, které ti napoví, jak velkou šanci můžeš na přijetí ke studiu na té či oné univerzitě a fakultě mít.

Dále bys také měl/a vzít v úvahu třeba i pověst dané fakulty, její umístění, vzdálenost od domova, možnosti ubytování a dojíždění či jiné výhody, které škola nabízí. Například možnost vykonat přijímací zkoušky i v jiném městě, blíž k tvému domovu a podobně. I to totiž naznačuje vstřícnost, s jakou škola ke svým studentům přistupuje. A to je velmi důležité.

Nové neotřelé obory

Pokud je ti však jedno, na které univerzitě a ve kterém městě skončíš a tvojí prioritou je studovat něco ojedinělého, něco, co tě zaujme na „první pohled“, věř, že i takovýchto možností máš spoustu. Pro příští akademický rok totiž na různých univerzitách vzniká mnoho nových oborů. Mezi nimi je například i takový obor, jako je televizní a rozhlasové studium nebo řízení vzdělávacích institucí.

A protože takové oblasti jako film, divadlo a TV nejsou obvykle ukotveny ve studijních plánech SŠ, hlavním kritérium pro přijetí na tento obor bude motivace, jakou ke studiu máš. Jestliže tedy máš k této oblasti velmi pozitivní vztah a jsi pro ni zapálen/a, neměl by ti dělat přijímací pohovor žádné problémy.

Po skončení studia se můžeš uplatnit například nejen jako dramaturg, tiskový mluvčí, producent nebo redaktor či distributor, ale rovněž i jako nákupčí zahraničních pořadů. A to nejen v rozhlase či televizi, ale také v kině a divadle. Zkrátka v mnoha oblastech kulturního života. Navíc budeš pracovat v oblasti, která tě zajímá, takže pro tebe bude práce i zábavou, a to se často nevidí a je to veliká výhoda oproti ostatním pracujícím.

Tím druhým zmíněným novým a netypickým oborem, o kterém můžeš uvažovat, je řízení vzdělávacích institucí. Že ti to nic neříká? Nevadí! Sedni k internetu, vyhledej si veškeré informace a začni přemýšlet, jestli by se ti něco takového přeci jen nelíbilo. Určitě by to bylo celkem originální a pravděpodobně i zajímavější, než řízení klasické firmy. A uplatnit by ses mohl/a na různých úrovních řízení, ne jen na jedné určité. Takže ani v tom by nebyl háček.

Další obory

Samozřejmě, že existují i mnohé další nepříliš rozšířené obory, z nichž můžeš vybírat, jako například záchranář (i v horské službě) nebo programy zaměřené na exteriérovou i interiérovou dekoraci rostlin, ale přesto ti doporučujeme nezavrhovat ani ty běžné a i jejich nabídky si řádně prostudovat. Je totiž možné, že po jejich nastudovaní a zralé úvaze sám/sama usoudíš, že se pro tebe bude více hodit studium například ekonomie či práva. A že bude lepší, když vsadíš na něco klasického a zavedeného, od čeho víš, co můžeš čekat.

Každopádně volba je jen a jen na tobě a protože se čas krátí, tak rozmýšlej rychle, ať si stihneš podat přihlášku na svůj vybraný obor včas!

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt