Podpora znevýhodněných žáků nově přímo konkrétním školám

Krajské úřady dostanou od letošního roku peníze na znevýhodněné žáky přesně dle vykázaných potřeb jednotlivých škol. Jaké to tedy bude mít pro konkrétní školy výhody?

Opravdu je tomu tak. Od ledna letošního roku došlo k výrazným změnám ve financování znevýhodněných žáků. Co to však pro tyto žáky i školy znamená?

Nelehká situace pro žáky, rodiče i školu

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo má buď příliš hyperaktivní, nebo oproti ostatním jinak znevýhodněné dítě, pak asi sami dobře víte, že to takoví lidé nemají vůbec lehké a velmi často si stěžují i na to, že ve škole, kam jejich ratolest chodí, chybí asistenti a různé speciální pomůcky, které by mnoho věcí jejich potomku ulehčily.

Na jednu stranu je to velmi smutné, na stranu druhou se není čemu divit. Většina škol bojuje s financemi, co jim síly stačí, ale na všechno jim peníze prostě nezbudou.  Proto mnohdy výdaje právě na tyto žáky co nejvíce minimalizují. I když je to velká chyba. To by se ale nyní mělo změnit.

V této oblasti totiž došlo k velmi výrazné změně, která napomůže školám v jejich těžkém boji s financemi právě na tyto asistenty pedagogů a tolik potřebné zvláštní pomůcky. Kromě navýšení financí o více než půl miliardy na podporu společného vzdělávání totiž byly vyhlášeny i tzv. rozvojové programy, z nichž mohou školy získat peníze právě na tyto potřeby.

Rychlejší a jednodušší čerpání

Jak že to ale bude fungovat ve skutečnosti? Krajské úřady na tato zvláštní podpůrná opatření dostanou od MŠMT částky přesně podle skutečně vykázaných potřeb konkrétních škol. Ty pak jednotlivým školám odešlou. Bude se tedy jednat nejen o efektivnější, ale i rychlejší čerpání peněz. A protože školy budou mít také zjednodušené žádosti o dotace, bude je snazší i získat. Tím se daleko více dětí dočká i dřívější pomoci. Přínos by tedy měli vidět jak školy, kterým to uleví finančně, tak i samotné děti a rodiče, kteří nové asistenty jistě velmi uvítají a ocení.

Nadstandardní opatření                                 

To však nejsou jediné možnosti, jak se mohou školy snažit různě znevýhodněným dětem co nejvíce pomoci. Mimo to totiž mohou zřídit i funkce jako školní psycholog nebo sociální pedagog. Mnoha znevýhodněným dětem totiž dělá největší problémy právě komunikace s ostatními spolužáky a začlenění se mezi ně, a citlivý a odborný přístup psychologa jim tak může výrazně prospět. Děti se zde „vypovídají“ a verbálně či pomocí různých her dají najevo, co je trápí, čeho se bojí, co by chtěly. Na základě těchto informací pak může specialista spolupracovat i s rodiči či učiteli, a poradit jim, jak co nejvíce dotyčnému dítěti pomoci.

Navíc i na tyto posty pak mají školy možnost získat peníze mimo svůj rozpočet, a to v průběžně zveřejňovaných výzvách z fondů Evropské unie. Takže by je to ani nezatěžovalo v plné výši.

Školská poradenská zařízení a další „instituce“

V neposlední řadě lze využít i služeb různých školských poradenských zařízení. A protože se v letošním roce očekává zvýšený zájem o jejich návštěvy, byl z tohoto důvodu rovněž vypsán i nový program na zvýšení jejich kapacit. A pedagogicko-psychologickým poradnám, jež se potýkají kvůli vyšší diagnostice se stále větší administrativní zátěží, byl již v předchozím roce navýšen rozpočet o 80 milionů korun.

Dále pak bylo v rámci rozvojového programu rozděleno dalších 150 milionů korun na asistenty pedagogů v soukromých a církevních školách pro zdravotně postižené a na asistenty pro sociálně znevýhodněné žáky ještě dalších 119 milionů.

Jak je tedy vidět, snaha o pomoc znevýhodněným dětem určitě existuje. Otázkou však zůstává, jak rychle se tyto změny zaběhnou a jak rychle jich školy využijí. Ty se totiž ještě navíc musí „poprat“ s úpravou legislativy a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělání, ke kterým letos rovněž došlo.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt