Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Polovina studentů nedokončí VŠ. Vybírej proto svůj obor pečlivě

Ačkoliv je již duben, na mnoho vysokých škol stále můžeš podávat přihlášky ke studiu.

Pokud tedy ještě o nějakém oboru přemýšlíš, nepromarni tuto možnost. Ovšem i přes nedostatek času vybírej svůj potenciální obor pečlivě, abys své studium nejen začal/a, ale také dokončil/a.

Zhruba polovina studentů totiž nedokončí své vzdělání na vysoké škole. Proč tomu tak ale je? Je to opravdu pouze jejich neschopností či leností? Nikoliv.

Samozřejmě, že mnohým z nich se studium opravdu nedaří a nezvládají ho, u jiných to však může mít i další důvody – například příliš mnoho ostatních (zájmových) aktivit či nerozhodnost. A právě ta pak může napáchat velké škody. Zejména v případech, kdy se studenti, kteří nemají stále jasno v tom, co opravdu chtějí dělat, rozhodnou přecházet z jednoho oboru na druhý. Přitom ani ten je později nemusí naplňovat.

Změna oboru

Asi to znáš sám ze své vlastní zkušenosti – ten či onen předmět (případně i koníček) tě chvíli baví a nemůžeš bez něj být a za pár týdnů či měsíců nic. Omrzí tě.

U zájmů to jistě nic neznamená (i když i v tomto případě je stálost a vytrvalost na místě), ovšem ve vzdělávání je to problém. Zde je důležité nevzdávat hned vše bez boje a snažit se o zdárné ukončení vzdělávacího procesu. Pokud nastane situace (a že se to stát může, za to se nemusíš stydět), kdy zjistíš, že studovaný obor nesplňuje tvé představy či tě cokoliv přesvědčí o tom, že se tomuto oboru v budoucnu věnovat nechceš, řeš to s rozvahou. Není nutné hned volit radikální řešení jako například změnu oboru. Ta by totiž měla být až úplně jako poslední možnost, neboť může přispět k tvému celkovému neúspěchu.

Nejdříve zjistíš, že ti tvůj prvně vybraný obor nevyhovuje a raději bys studoval/a něco jiného. Později ti zase nebude vyhovovat škola a její profesoři a budeš potřebovat změnit prostředí a začít znovu. A už se v tom povezeš. Bude z toho běh na dlouhou trať. Co je ale nejhorší, dříve či později tě to jako věčného studenta přestane bavit úplně a vzdáš to. Přesto, že bys jinak studium s přehledem zvládl/a.

Samozřejmě ti netvrdíme, že výše zmíněný černý scénář musí nastat právě u tebe, ale jak se říká, nikdy nevíš. Velmi pečlivě všechno zvaž a nezapomeň vzít v potaz i možnost, že svůj obor přeci jen dokončíš. Ten, o který stojíš ještě víc, si můžeš dodělat dodatečně dálkově.

Další rozptýlení

Ovšem pozor, nejsi bez „rizika“, ani pokud nehodláš měnit obor. Ač můžeš mít jasnou představu o tom, co chceš studovat, stále může být mnoho faktorů, které ti nebudou přát studium řádně dokončit. Nemusí to být ani tím, že bys dával/a přednost spíše zábavě s kamarády, častému cestování či koníčkům. Naopak to může být i díky ušlechtilejším věcem – například brigádám či práci, kterou si při studiu seženeš.

Samozřejmě je dobré a často nutné si během studia přivydělávat. Jen bys měl/a mít na zřeteli, co je tvým hlavním cílem a nebrat si toho na hřbet příliš. I čas na odpočinek je nutný. Jestliže neustále pojedeš na 200 %, dlouho ti to nevydrží. Navíc i čas, který pak strávíš nad knihami a skripty, nebude tak efektivně využitý. Zkrátka ti to nepoleze do hlavy tak rychle, jako když budeš čerstvý/á. Udělej si tedy čas od času chvíli pro sebe, zasportuj si, projdi se, zkrátka se nějak psychicky i fyzicky rozptyl.

A ať už na tebe budou klást rodiče (nebo i ty sám/sama) jakékoliv nároky, nezapomeň na to, že se jedná o tvůj budoucí život a tvé studium. Proto se nerozhoduj na základě rad a řečí ostatních, ale dej na svůj vlastní rozum. Jsi dospělý/á a sám/sama tak musíš nejlépe vědět, jestli a co studovat, případně co při škole ještě zvládneš a co nikoliv.

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt