Potřebuješ se učit a trápí tě únava? Snaž se jí předejít!

Blíží se konec školního roku a tedy i nejnáročnější studijní období. Co ale dělat, když tě přemůže únava? Jak s ní zatočit či jí úplně předejít a přimět se učit?

S vidinou blížícího se dvouměsíčního volna (případně i více měsíčního, studuješ-li už na VŠ) přichází také ta nemilá část – závěrečné testy, písemky a zkoušky. Z těch už jistě takovou radost nemáš, ba právě naopak. Začínáš být pod stresem, doháníš, co se dá i nedá, a potřeboval/a bys v učení ležet prakticky nonstop. To ale samozřejmě není možné. Odpočinout si zkátka musíš, jinak ti učení nepoleze do hlavy a nic si nezapamatuješ. Jak na to tedy vyzrát?

Příčiny únavy

O tom, jestli máš či nemáš nárok na to být unaven/a, těžko debatovat. V některých případech na tebe rodiče spustí, že přeci nemáš být unaven/a z čeho a nemusíš pořád jen polehávat a spát, a raději máš trávit více času učením nebo jinou užitečnou prací.

U někoho z vás samozřejmě mohou mít pravdu, u jiného ale ne. Každý člověk a organismus je jiný a každému stačí k nadměrné únavě jiné množství zátěže či jiných faktorů.

Navíc, pokud trpíš nějakými zdravotními problémy nebo užíváš léky, i to má vliv na to, že se častěji cítíš unaven. Únava nesouvisí jen s věkem, jak si často mnozí myslí.

Kromě toho ti k výraznému pocitu únavy napomohou i těžká jídla nebo sladké nápoje. Ty sám/sama to asi nepovažuješ za podstatné, možná si dokonce naopak myslíš, že tě to povzbudí (například tak dobré „čertovo pití“ – kofola, coca-cola a podobně), má to přeci v sobě kofein. To je sice pravda, mimo jiné ale také spoustu cukru. Právě cukr ti v přílišném množství rozhodně nepomůže udržet pozornost. Pokud si těsně před učením dáš pořádnou porci tučného jídla, výsledek bude stejný.

Jak únavě co nejlépe předejít?

Jak již bylo zmíněno, velkou roli při únavě hraje i (zdravý) životní styl. Jestliže chceš snížit pocit únavy, omez tučná jídla a sladké nápoje, začni jíst pravidelně, dodržuj pitný režim a nepřeháněj to s kofeinem. A při učení nepij mléko. Možná se ti to bude zdát zvláštní, ale také zatěžuje tvůj organismus. Raději tedy zvol nějaké ovocné nápoje.

Užívej hořčík. Častým zdrojem únavy bývá i nedostatek vitaminů a minerálů, proto je zapotřebí je doplnit.

Jdi se projít. I to je důležitou součástí studia. Jít se vyvětrat na čerstvý vzduch, mozek pěkně okysličit a aspoň na chvíli přijít na jiné myšlenky.

Večer jdi raději dřív spát a ráno si přivstaň. Budeš čerstvější a odpočinutější. A pokud ti to během dne přeci jen nebude stačit, klidně si dej odpoledne na 20 minut šlofíka. Tvoji mysl osvěží a dodá ti energii na další boj s učením. Jen tedy nesmíš usnout na několik hodin a ztratit tak drahocenný čas.

Před začátkem a během učení

Chceš-li se opravdu efektivně učit, pak je důležité být nejen odpočatý, ale vytvořit si i vhodné studijní podmínky. Takové, které tě nebudou rušit a odvádět tvou pozornost.

Začni tím, že si pro sebe najdeš nejlepší a nejpraktičtější místo k učení. To by mělo být tiché, klidné a dobře osvětlené. Pokud se totiž večer učíš jen při stolní lampičce, která osvětlí stěží tvůj stůl a zbytek místnosti i s postelí pak tone ve tmě, více tě to láká ulehnout a spát.

Vypni si telefon. Víme, že je to nezbytná součást tvého života, ale rovněž jeden z nejrušivějších elementů. Stačí, aby ti zapípala SMSka, a je po koncentraci.

Dej si jablko, které tě osvěží a připrav si čaj, kafe nebo vodu. I občerstvení, a zejména pitný režim, je důležitou součástí tvého učení. Pomůže ti udržet se v bdělém stavu.

Pusť si muziku. Někomu vyhovuje při učení naprosté ticho, ale pokud tobě ne, zkus si pustit nějakou „tvrdší“ muziku. Ta ti zvedne adrenalin a udrží tě déle v pohotovosti.

Pochoduj a předříkávej si učivo nahlas. Jestliže ti vadí delší dobu sedět nebo ti učivo leze lépe do hlavy při chůzi, s chutí do toho. Pochoduj si po pokoji jak je libo a klidně si při tom látku říkej nahlas. Někomu to pomáhá.

Vypisuj si poznámky. Dalším způsobem, jak se udržet déle soustředit, je vypisovat si své poznámky na zvláštní papír. Navíc se ti pak mohou hodit, když si budeš chtít látku jen v kostce shrnout.

A pokud už budeš opravdu v koncích a budeš cítit, že na tebe jde neovladatelná únava, jdi a umyj si obličej studenou vodou. To ti rozproudí krev v žilách a na nějaký čas tě to zase probere.

Určitě to hned nevzdávej a najdi způsob, který ti bude nejvíce vyhovovat. Pokud ti to pomůže, vymysli si nějakou odměnu, kterou si po uplynutí těchto krušných týdnů dopřeješ. Budeš se tak mít na co těšit, až ti po zkouškách nastane zasloužený odpočinek.

Tak tedy pevné nervy a hodně sil na poslední písemky, testy a zkoušky.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt