Přijímací řízení středních škol na školní rok 2014/2015

Už máte vybranou střední školu, kde byste se rádi dál vzdělávali? Pokud ano, je potřeba se informovat o termínech odevzdání přihlášek, o přijímacích řízeních a se vším s tím spjatým. Znáte tedy termíny odevzdání? Co jste už prošvihli? A co vás naopak ještě čeká?

Podání přihlášek

Termín odevzdání přihlášek na střední školy a střední odborná učiliště či nástavbová studia se nezadržitelně blíží, a proto je důležité se co nejlépe informovat o podání přihlášky a přijímacím řízení jako takovém.

Přijímací řízení probíhá v 1. kole, případně i v kolech dalších, pokud je daná škola vypisuje.

Ten, kdo se chtěl přihlásit na obory umělecké, kde je třeba složit talentovou zkoušku, už má bohužel smůlu. Přihláška na tyto obory musela být podána nejpozději do 30. listopadu loňského roku. Na nichž už proběhly v průběhu ledna i talentové zkoušky.

U ostatních škol však tento termín ještě nevypršel. Přihlášku je tedy možné podat nejpozději do 15. března 2014, pokud se jedná o denní formu studia. Pokud by se jednalo o formu jinou, je termín prodloužen do 20. března 2014.

Pokud škola pořádá přijímací zkoušku, stanovuje si dva možné termíny, aby si uchazeč mohl vybrat ten, který mu více vyhovuje. Ten musí mít také uveden na přihlášce. Pozor, tento termín je závazný!

Nejpozději 14 dní před konáním přijímací zkoušky obdrží uchazeč od školy pozvánku s pokyny a dalšími požadavky.

Přijímací zkoušky

Letošní 1. kolo přijímacích zkoušek probíhá v rozmezí od 22. dubna do 30. dubna tak, aby se tyto termíny nekryly s maturitními zkouškami. Přesný termín si pak stanovuje sám ředitel školy. Stejně tak stanovuje i formu a způsob hodnocení. Termín pro nejpozdější zveřejnění těchto požadavků byl 31. ledna 2014, takže v tuto chvíli už jej musí všechny školy mít zveřejněné.

V případě, že se přijímací řízení koná bez přijímací zkoušky, má škola dána jiná kritéria pro přijetí, například studijní výsledky či jiné mimořádné úspěchy v rámci studia jako jsou úspěchy ve vědomostních soutěžích a olympiádách.

Zápisový lístek

Co je to zápisový lístek a k čemu je potřeba?  Zápisovým lístkem  potvrzuje uchazeč svůj úmysl studovat na dané škole. Potom, co je uchazeč přijat, musí nejpozději do 5 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o přijetí odevzdat zápisový lístek na zvolenou střední školu. Zápisový lístek dostává žák od ředitele školy nejpozději do 15. března 2014, respektive u uměleckých škol do 30. listopadu.

Ostatním uchazečům, kteří se hlásí například na nástavbové studium, ho vydává příslušný krajský úřad podle místa trvalého bydliště uchazeče na základě písemné žádosti.

Ovšem u dálkového, večerního, distančního či kombinovaného studia konaného podle § 25 odst. 2 písm. b) až e) školského zákona zápisový lístek není potřeba.

Rozhodnutí o přijetí

A nakonec to, kvůli čemu se tohle všechno děje? Kdy se vůbec uchazeč dozví, jak u přijímacího řízení dopadl? Každá škola musí do 3 pracovních dnů po uskutečnění přijímacího řízení ukončit hodnocení uchazečů, vyhlásit rozhodnutí o přijetí či nepřijetí uchazeče ke vzdělání. Pokud uchazeč nebyl přijat a toto rozhodnutí se mu z nějakého důvodu nelíbí, má právo na odvolání do 3 pracovních dnů od přijetí rozhodnutí o přijetí či nepřijetí.

V případě, že se přijímací zkouška na dané škole nekoná, ředitel školy od 22. dubna smí rozesílat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí ke studiu.

Některé školy vypisují ještě 2. i další kola přijímacího řízení, takže každý nepřijatý uchazeč může zkusit své štěstí ještě jednou, třeba i jinde! Inspirovat se můžete zde!


 

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt