Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Řemeslo versus titul. Revoluce ve školních lavicích?

Sedm rodičů z deseti zvažuje, že pošle své děti na střední odbornou školu. Pětina rodičů vážně uvažuje o učňovské škole, kde vedou profese kuchařské, elektrikářské, instalatérské, ale i kadeřnické nebo truhlářské...

Ještě větším překvapením je, že každý desátý student má zájem o práci v zemědělství nebo chovatelství, což je navlas stejný zájem jako o profese v odvětví strojírenství. Vzniká mimořádný tlak na zavedení dílen a pozemků na základních školách, dále na výuku základů obchodu a komunikace se zákazníkem.

To jsou první závěry z historicky největšího průzkumu zaměřeného na atraktivitu profesně orientovaných oborů, který pro AMSP ČR v rámci Roku řemesel 2016 připravila agentura IPSOS. Průzkum pro AMSP ČR realizovala v lednu 2016 agentura na výzkum trhu IPSOS na vzorku 500 rodičů žáků 7. - 9. tříd rozšířeném o skupinové rozhovory přímo se žáky 9. tříd.

Maturita je stále jasnou prioritou, ale její absolvování se začíná požadovat stále více na středních odborných školách. Zájem o učňovské obory neklesá, ovšem rodiče mají čím dál více zájem na tom, aby profesní vzdělání bylo ukončeno tak, že bude možné případně pokračovat v dalším studiu. S ohledem na podíly studentů v roce 2014/15, kdy bylo na učilištích 31 %, na SOŠ 36 % a na gymnáziích 22 % studentů, začíná být podle průzkumu velký převis na SOŠ, kam je připraveno hlásit se až 66 % žáků, zatímco na gymnázia jen 27 % a na učiliště 20 %.

Jeden z nejpřekvapivějších závěrů průzkumu je, že téměř každý desátý žák základní školy začíná vážně uvažovat o uplatnění v zemědělství a chovatelství, což odpovídá i jejich zájmu například o strojírenské a zámečnické obory. Pokud by se potvrdil tento trend, rýsuje se tak velká šance udržet část mladých lidí na venkově.

Nejčastěji zvažovaným řemeslným oborem je kuchař, kam míří 28 % žáků základních škol. Následují tradiční profese, spojené s opravou automobilů, dále se stavebnictvím a údržbou bytových jednotek. Každý desátý žák, hlásící se na učňovské obory, uvažuje i o truhlářském oboru, stejný zájem je o kadeřnické služby.

Rozhodování o dalším angažmá dětí základních škol není v ČR autoritářská volba rodičů, rodiče se svými dětmi jejich budoucnost nejen konzultují, ale více jak polovina se nakonec přikloní k názoru svých potomků. O tom, kam pokračovat po základní škole, se žáci a jejich rodiče rozhodují zejména na dnech otevřených dveří středních škol, více jak polovina se nechá ovlivnit webovými stránkami škol, důležitou roli sehrává i doporučení známých.

Důležité sdělení je, že rodiče začínají vyžadovat více univerzální obory, které v budoucnu budou pro jejich absolventy znamenat možnost širšího uplatnění na trhu práce a ne jen v jednom odvětví. Zcela jednoznačně se projevuje, že je třeba již na základních školách vzbuzovat ​zájem o zručnost, technickou dovednost, ale i základy obchodu. Rodiče i studenti by velmi přivítali povinné dílny nebo řemeslné kroužky na základních školách, zajímavý je i požadavek na posílení komunikačních dovedností, jakožto základ pro řemeslné profese spojené s obchodní komunikací se zákazníkem.

Velký potenciál je u firem, které chtějí spolupracovat s odbornými školami, rodiče i žáci by velmi přivítali jejich účast, a téměř polovina studentů je připravena dohodnout se se svým budoucím zaměstnavatelem již v průběhu studia. Potěšující je fakt, že 40 % studentů profesních oborů vážně uvažuje o zahájení podnikání, většina ale chce nejdříve získat zkušenosti u zkušeného zaměstnavatele.

Společnost sice vnímá řemeslné obory jako méně prestižní profese, ale dává jim velký potenciál, jak s ohledem na jejich rostoucí význam, tak vzhledem k předpokládaným výdělkům.

Výzkum prováděný na vzorku těch, kteří se již rozhodli pro učňovské obory, ukazuje, že budoucí učni očekávají, že se jedná o přípravu ke konkrétní kariérní cestě, která směřuje ke kreativnímu a poctivému zaměstnání. Jednoznačným bonusem je zručnost do života. Naopak určitou obavu mají z náročných pracovních podmínek, těžko odhadovaného budoucího postavení na trhu práce a špatné úrovně učňovského vzdělávání.

Zdroj: roklen24.cz

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt