Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Školní praxe. Co si o nich myslíš a co od nich očekáváš?

Čeká tě během studia odborná praxe? Nevíš, jak bude probíhat a zajímají tě tedy názory těch, kteří je už absolvovali?

Ať však zjistíš cokoliv, nezapomeň vzít v potaz, že každá školní praxe se výrazně liší. I proto se rozhodli zástupci z České středoškolské unie zmapovat současnou situaci pomocí dotazníků.

Možná jsi nenáročný/á a od své školní praxe příliš neočekáváš. Bereš ji jako vítanou ulejvárnu od učení. Možná jsi ale naopak ambiciózní a cílevědomý/á a právě na této stáží hodláš získat co nejvíce znalostí a zkušeností. V případě, že patříš do druhé kategorie, snaž se vybrat takovou firmu, kde tě pustí k pořádné práci.

Nejsi otrok

Jak totiž uvedli ve výše zmíněních dotaznících mnozí studenti, hodně firem využívá studenty na praxi jako holky pro všechno a nechávají je zadarmo dělat věci, které s jejich oborem vůbec nesouvisejí. Jako třeba kopírování či skenování různých spisů. A to by tě přeci nebavilo, ne? Tvým cílem je získat co nejvíce znalostí a zkušeností z oboru a trošku se v něm otrkat. Ne trávit veškerý čas mačkáním jednoho tlačítka.

Je sice možné, že si svoji praxi nebudeš moci sám/a vybrat a skončíš na určeném místě. Ovšem budeš-li si ji moci zvolit, zkus si nejprve obejít více firem a na možnosti praxe se tak poptat více. I na její náplň. Pokud se dostaneš na pro tebe vhodné místo, bude se ti na praxi více líbit a více se toho dozvíš a naučíš.

Cíle dotazníku

Hlavním cílem dotazníku vydaného ČSU přitom bylo zjistit právě vnímání relevance a přínosu vykonávané praxe. I díky němu se tak ukázaly velké rozdíly ve vykonávaných praxích.

Dalšími oblastmi zkoumání pak byly vztahy žáků a jejich supervizorů (nadřízených), výše případné hodinové mzdy, úhrada dopravy na místo praxe či účast žáků na smluvním vztahu mezi zaměstnavatelem a školou.

Špatné finanční ohodnocení

Jedním z nejproblematičtějších faktorů se přitom ukázalo finanční ohodnocení práce. Většina žáků (cca 70 %) totiž uvedla, že za svoji práci nedostala vůbec žádnou odměnu. To znamená, že i když firmě pomůžeš a případně jí přineseš i nějaký ten zisk, ty osobně z toho neuvidíš nic.

Samozřejmě to neplatí u všech zaměstnavatelů, někteří jsou solidní a i tvé práce si budou vážit a rádi ti za ni zaplatí. Nicméně je potřeba počítat s tím, že i když tvůj kamarád či spolužák má z praxe docela slušný výdělek, ty nemusíš mít vůbec nic, nebo jen pár drobných. Mezery a nejasnosti ve vyhláškách školského zákona ti totiž nedokáží zajistit jistotu a ochranu mzdy.

Ať už to ale budeš mít jakkoliv placené, nezapomeň, že v tomto případě to není to hlavní. Zde máš získat především zkušenosti a pracovní návyky. A pokud budeš velmi šikovný/šikovná, můžeš si vytvořit i důležité kontakty pro budoucí pracovní uplatnění. Nebo získat dobrou a přínosnou brigádu. Což by také nebylo marné, co myslíš?

Právní gramotnost

Jiným nedostatkem, který se díky tomuto dotazníku ukázal, je i malá právní gramotnost studentů. Praxe by tě totiž neměla připravit jen po odborné stránce, ale měla by tě provést celým pracovním procesem. Proto bude-li to možné, zapoj se i do samotného uzavírání smlouvy o praxi. I to se ti totiž co nevidět bude hodit a ty už tak budeš alespoň vědět, co vše musí smlouva povinně obsahovat a na co si v ní případně máš dát pozor.

Hlavně si ji však před podpisem pořádně pročti, ať víš, co čeho jdeš. V případě, že nebudeš něčemu z toho rozumět, raději se zeptej. Nemusíš se za to stydět, zvláště pokud je to tvoje první smlouva. Naopak tím ukážeš, že se nebojíš ptát a máš zájem se vše podstatné dozvědět.

Každopádně se ale nástupu na praxi neboj. Bude to pro tebe sice nezvyk, ale zároveň také zpestření od teoretické výuky. Navíc i kdyby se ti něco nepovedlo, nikdo ti hlavu neutrhne. A chybami se člověk učí.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
E-mail: studijni@vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
E-mail: recepce@artdesigninstitut.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
E-mail: admissions@unyp.cz

To mě zajímá

Michael - Střední škola a Vyšší odborná škola reklamní a umělecké tvorby, s.r.o.

Machkova 1646/1, 149 00 Praha 4
Telefon: 267 910 638
E-mail: info@skolamichael.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
E-mail: info@cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit Vaší školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Olomouc, Božetěchova 3, Olomouc

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola, Praha 4, Mendelova 550, Praha 4 - Jižní Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Dětský domov, Základní škola, Školní jídelna a Školní družina, Volyně, Školní 319, Volyně

To mě zajímá

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Chcete inzerovat Vaší školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* tyto kontakty nejsou kontakty do školy, ale na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt