Snažíš se co nejvíce šetřit životní prostředí? Pokud ano, pak tě potěší, že o to samé se snaží i čím dál více českých univerzit

Všude samá auta, samé plasty a další záležitosti znečišťující životní prostředí. Proto je zapotřebí začít naši planetu chránit. To si začíná uvědomovat i čím dál více podniků či jiných institucí.

Možná si myslíš, že například takovým univerzitám či podobným institucím ochrana životního prostředí nic neříká. V tom se ale mýlíš. Přesto, že mnoho vysokých škol bojuje s finančními prostředky, jak se dá, tak ekologii podporují. Snaží se poctivě třídit odpad, co nejvíce omezovat plasty, vysazovat ve svých areálech či kampusech co nejvíce zeleně nebo filtrovat vodu.

Všechno se počítá

Je asi jasné, že největší pomocí těchto institucí je právě správné třídění odpadu, neboť v ostatních oblastech, jako je například podpora zeleně, nemají příliš mnoho šancí, jak planetě pomoci. Chybí jim na to prostor. Ale přesto, každý kus se počítá. I když totižv rámci samotné univerzity půjde o zanedbatelný počet stromů, v celkovém součtu všech vysokých škol už to pak přeci jen něco dá.

A co si budeme povídat, i tobě bude pravděpodobně připadat nějaký ten parčík mezi dlažbou krásný a osvěžující. Zejména v letních měsících, kdy budeš muset svůj čas trávit na univerzitě místo někde v parku či u vody.

Konec papírového a plastového nádobí

Na mnoha univerzitách pak také výrazně omezují nebo úplně ruší používání papírového či plastového nádobí. Nahrazují je porcelánovými talíři či materiálem z cukrové třtiny a palmových listů.

Co se týče nápojových kelímků, některé nyní používají pouze vyrobené ze škrobů z rostlinné biomasy – tedy například z kukuřice či obilovin, jiné zase využívají tzv. NickNacky. Tedy vratné kelímky. Ty můžeš znát například z různých festivalů. I jejich výroba je šetrná k přírodě, a ještě k tomu i dobře vypadají.

Toto všechno pak ale můžeš ty sám/sama začít praktikovat i doma. Omezit nebo ještě lépe úplně zrušit používání papírového či plastového nádobí přeci není žádná věda. Stačí jen překonat svoji lenost a po každém grilování či každé jiné podobné akci, na které pravděpodobně toto nádobí používáš, jít raději umýt pár talířů a skleniček než takto zahlcovat životní prostředí. Kdyby to totiž takto dělal každý, výsledek bude zaručeně znát.

A přesto, že si asi myslíš, že ty sám/sama se svojí rodinou a přáteli to tímto nespasíš, nenechej se odradit a jdi příkladem ostatním známým či kamarádům. Třeba je po čase taky nakazíš a takto se to bude šířit dál.

Problémy s vodou

Na Západočeské univerzitě v Plzni se zase pro změnu zabývají problematikou zadržování vody ve městech.

Cílem je zvýšit efektivnost hospodaření s dešťovou vodou a připravit tak město na nastávající klimatické změny. Její odborníci zde proto vytvořili mapy ploch ve městě s hlediska jejich propustnosti a podílu na výparu a odtoku.

Zkrátka a dobře, z těchto příkladů je vidět, že ani vzdělávacím institucím není lhostejná budoucnost naší planety a mělo by to i tebe inspirovat k tomu, aby ses na touto problematikou zamyslel/a a některé věci ve svém životě tak přehodnotil/a.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt