Jakou školu hledáte?

Zlínský Karlovarský Ústecký Liberecký Plzeňský Jihočeský Vysočina Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Královéhradecký Středočeský Praha Vyberte kraj
Vyberte kraj

Trávíš svůj volný čas na internetu? Pak nezapomeň na bezpečnost a nesdílej své osobní údaje!

Internet. Na jednu stranu hit dnešní doby a nepostradatelná součást našeho života, na stranu druhou častý zdroj mnoha potíží a strastí. Jak se tedy v tomto prostředí co nejlépe chovat a co dodržovat?

Určitě si už bez počítače a internetu nedovedeš život představit a upřímně, my také ne. Je však třeba pamatovat na to, že internet není pouze „bezedným“ zdrojem informací a zábavy, ale také původcem mnoha neštěstí, potíží a problémů. Proto je zapotřebí, abys jej využíval/a obezřetně a s rozmyslem. Při dodržení základních pravidel se tak můžeš vyvarovat mnoha vážným problémům, které by ti mohly pěkně zkomplikovat život.

Facebook – časovaná bomba

Jednou z nejrizikovějších stránek na internetu je, jak asi sám tušíš, právě Facebook. Ti z vás, kteří ho mají (a je vás pravděpodobně drtivá většina), si to často ani neuvědomujete, ale právě zde můžete mnohdy prozradit věci, které mohou být později využity proti vám. Proto platí NESDÍLET ZDE ŽÁDNÉ SVÉ OSOBNÍ ÚDAJE, ADRESU, ČÍSLO ÚČTU a podobné údaje.

Přestože si totiž myslíš, že je tvůj účet v bezpečí, nemusí tomu tak být a k tvým osobním a důvěrným informacím se pak mohou dostat i takoví lidé, kteří nebudou váhat je zneužít. Navíc na to mohou jít v některých případech velmi chytře - nabourají se do účtu některého z tvých přátel a jeho prostřednictvím ti pošlou žádost, abys mu poslal/a na účet nějaké peníze. A ty, jestliže tomu bezmezně uvěříš, můžeš ve finále přijít nejen o peníze ze svého účtu, ale třeba i zjistit, že si k tomu všemu navíc ještě na tvoji osobu půjčil či koupil to či ono a potenciální prodávající to pak po tobě bude chtít uhradit. Na konec se pak ani nedoplatíš.

Takže v případě, že ti některý z facebookových přátel pošle prosbu o finanční pomoc, neunáhluj se a peníze ihned neposílej. Nejprve se s ním spoj jakýmkoliv jiným způsobem, nejlépe osobně, a jeho žádost si ověř. Pokud zjistíš, že je to pravda, peníze mu klidně pošli, ale jestliže on sám nebude o ničem vědět, je jasné, že se jedná o podvod, a na žádost v žádném případě nereaguj!

Ani termín, kdy pojedeš se svou rodinou někam na dovolenou, pak na této síti raději nezmiňuj. Až se vrátíte, mohlo by na vás doma totiž nepříjemné překvapení v pohodě vybíleného bytu či domu. To by potom byl opravdu krutý návrat do reality, co říkáš?

Fotografie

Další problémovou oblastí na internetu pak bývají, i když se to nezdá, fotky.

Možná si myslíš, že když na svém profilu (nebo vlastně i kdekoliv jinde) sdílíš fotky jen pro své přátele, nemůže se nic stát, ale to také nemusí platit vždy. Proto i při jejich publikování si vše dobře promysli, zejména pokud se bude jednat o nějaké osobní či dokonce intimní fotky. Kdyby byly zkopírovány a zveřejněny na nevhodných místech, mohly by ti udělat pořádnou ostudu a potažmo i ze života peklo. A to všechno jen proto, že si myslíš, že se ti nemůže něco takového stát a máš mezi svými přáteli jen samé „kvalitní“ lidi. Takže si dávej opravdu bedlivý pozor na to, koho si mezi své přátele přidáš, komu co svěřuješ a ukazuješ a jestli je to vůbec nutné. Ať toho později nelituješ.

Trojský kůň a jiné viry

Říkáš si, že Facebook nemáš nebo na něm alespoň nesdílíš skoro žádné údaje a intimní fotky na internetu nezveřejňuješ ani náhodou? Že jsi tedy v klidu a žádné nebezpečí ti nehrozí? Omyl! Kromě výše uvedených existují i další rizika, na něž můžeš při neopatrném zacházení doplatit. Například stažení trojského koně nebo jiných virů do tvého počítače. A k tomu může dojít velice snadno. Stačí, abys třeba otevřel/a neznámý e-mail či obdržený SPAM. Výsledkem pak bude ztráta mnoha tvých důležitých i méně podstatných souborů v počítači, fotek, videí a tak dále. A ty už nikdy nevrátíš.

Jestli tedy o to všechno nechceš přijít, neotvírej neznámé emaily a soubory, nevstupuj na nedůvěryhodné webové stránky a nenavazuj kontakty s podezřelými lidmi.  

Jak sám/sama vidíš, internet skrývá řadu nástrah a úskalí, takže ještě jednou opakujeme – dávej při surfování po internetu obzvláště velký pozor a nezapomeň se řídit heslem, že BEZPEČNOST MUSÍ BÝT NA PRVNÍM MÍSTĚ! Heslo „důvěřuj, ale prověřuj“ se ti v tomto případě může jen a jen vyplatit.

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Absolventské vystoupení - zimní trimestr

Herecká škola Neklid, Praha 8-Kobylisy

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta stavební, Brno

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Ostrava-Výškovice, s.r.o., Ostrava - Výškovice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Plzeň - Újezd, Národní 1, příspěvková organizace, Plzeň - Újezd

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, Příbram II

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Základní škola Horní Slavkov, Nádražní 683, příspěvková organizace, Horní Slavkov

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola, Praha 10, Břečťanová 2919/6, příspěvková organizace, Praha 10 - Záběhlice

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Lipenec, okres Louny, Lipno, Lipenec

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

31. základní škola Plzeň, E. Krásnohorské 10, příspěvková organizace, Plzeň

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt