Ucházíš se o studium na VŠ? Pak si ověř, jak to letos bude s přijímacími zkouškami.

Plánuješ, že se po úspěšné maturitní zkoušce budeš ještě ucházet o studium na VŠ? Pokud ano, pak si nezapomeň zkontrolovat, jak to na tvých vybraných fakultách letos vypadá s přijímačkami.

Termíny jednotlivých částí maturitních zkoušek jsou již stanoveny a tebe tak zkouška dospělosti čeká už co nevidět. Co ale bude dál, jestliže máš zájem pokračovat v dalším studiu? Budou tě i letos za této nepříznivé situace čekat přijímací zkoušky či nikoliv?

Sleduj internet

Na tuto otázku samozřejmě nalezneš odpověď na webových stránkách jednotlivých univerzit a fakult. Nezapomeň si to tedy pravidelně kontrolovat. Abys však měl/a alespoň trošku přehled, jak se s touto situací některé univerzity vypořádávají, pár základních informací nalezneš i zde.

Různé podoby

Už nyní je zřejmé, že na téměř všech univerzitách a fakultách, na kterých přijímačky zůstanou ve standardní formě, dojde alespoň k posunu jejich termínů, a to i z důvodu posunutí zkoušek maturitních. O jak dlouho a na kdy však záleží na rozhodnutí konkrétní fakulty.

Některé fakulty pak ale pro tento rok přijímací zkoušky výjimečně úplně ruší a studenty tak budou přijímat na základě jiných kritérií. Na dalších VŠ pak jsou ve hře ještě přijímačky přes internet.

A jak to vypadá na některých vybraných univerzitách a fakultách konkrétněji?

Univerzita Karlova

Přestože vedení pražské Univerzity Karlovy předpokládá, že přijímací zkoušky proběhnou podobně jako v předchozích letech, samotné rozhodnutí je (stejně jako na ostatních univerzitách) na konkrétních fakultách. Proto i v jejím rámci nastanou různé varianty přijímacích zkoušek.

Například Fakulta humanitních studií UK nahrazuje zkoušku zadáním domácí práce, kterou mají uchazeči odevzdat do konce května, zatímco katolická nebo husitská teologická fakulta budou na většinu svých bakalářských oborů přijímat bez zkoušek. Určitě proto nemůžeš soudit podle jedné fakulty celou univerzitu. Prošvihnutím termínu bys tak zbytečně přišel/přišla o možnost stát se tamním studentem/studentkou.

Vysoká škola ekonomická v Praze

Podobně tomu pak je i na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE). I zde dochází ke změnám v konání přijímacích zkoušek. Některé z jejích fakult chystají posun termínů a jiné se zase připravují na přijímací zkoušky přes internet či nabírání studentů dle jejich prospěchů ze SŠ. Konkrétní způsob zveřejní jednotlivé fakulty během několika málo dní.

Česká zemědělská univerzita a České vysoké učení technické v Praze

Mezi další univerzity, jejichž některé fakulty zrušily pro tento akademický rok přijímací zkoušky, patří i ČZU a ČVUT v Praze. Zohledňují tak nejen současnou situaci v České republice, ale rovněž vytváří i stejné podmínky pro české i slovenské studenty.

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze

Přijímačkám se pak také vyhneš, ucházíš-li se o studium na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jenže na rozdíl od předchozích univerzit se na této škole se nejedná o výjimečný stav. Tato VŠ totiž přijímačky neorganizuje nikdy a své studenty si vybírá dle prospěchu ze střední školy. Jestliže tedy patříš mezi premianty, neměl/a bys mít s přijetím žádný problém.

Masarykova univerzita v Brně

Máš-li pak zájem studovat na Masarykově univerzitě v Brně, budou tě s největší pravděpodobností čekat testy studijních předpokladů (jsou součástí přijímacího řízení na 7 z 9 fakult). Původní termín jsi už ale měl/a mít za sebou, konat se měl 25. a 26. dubna 2020, nový byl stanoven na 20. a 21. června 2020.

Vysoké učení technické v Brně

I na této škole probíhají přijímací zkoušky různě – například fakulta chemická, podnikatelská či strojního inženýrství se je rozhodly zrušit a do příštího akademického roku tak přijmout prakticky všechny uchazeče o bakalářské studium. Což pokud se hlásíš právě na tyto fakulty by pro tebe mohla být výborná zpráva.

Mendelova univerzita v Brně

Zde budou některé fakulty nabírat studenty dle průměrů známek ze SŠ, jiné ale dle výsledků přijímaček. Na ty však letos nebudeš muset osobně do Brna, nýbrž je vykonáš z pohodlí domova – elektronicky. Na jednu stranu tak sice přijdeš o „výlet“, na stranu druhou ale budeš ve známém prostředí, kde nebudeš mít zbytečné důvody se nervovat a stresovat. Zkrátka si při nich uděláš pohodlí. A to také může sehrát velmi významnou roli.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Naopak jednou z univerzit, která jede i přes pandemii koronaviru dle plánu, je Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Ta dodrží i původně stanovené termíny přijímaček.

Jak tedy vidíš, opravdu si každá fakulta vytváří podmínky pro přijetí ke studiu dle svého uvážení. Nezapomeň se proto, i během náročné přípravy k maturitě, zavčas podívat na internet, jaký způsob zvolila právě ta tvoje. Je dobré zavčas vědět, s čím máš počítat.

Hodně štěstí!

 

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt