Výběr oboru studia: souboj pragmatismu proti hlasu srdce

Nezadržitelně se blíží doba podání přihlášek na střední a pak i vysoké školy. Jejich výběr však může být těžký... Srdce vám říká něco jiného než váš rozum? Pak si přečtěte článek o tom, jak volbu oboru studia vidí Jiří Matěj Brůna...

Současná generace studentů si může vybírat z tak pestré nabídky různých škol, studijních programů a oborů jako nikdy předtím. Včetně mnoha oborů, o kterých většina nezasvěcených možná ani neví, že existují. Namátkou je možno zmínit třeba obory jako jsou rekreologie, trvale udržitelný rozvoj tropů a subtropů, mongolistiku, finskou filologii nebo například techniku termojaderné fúze. Občas slýchávám až fatalistické soudy o tom, jak správná volba zaměření studia nezvratně ovlivní budoucí život člověka. S ohledem na dnešní dobu žádající si mimo jiné také značnou flexibilitu, univerzálnost a schopnost neustále se učit novým dovednostem, nemusí být výběr toho či onoho konkrétního oboru pro budoucí profesní život tak určujícím, jak by se mohlo zdát a jak tomu bývalo dříve.

 

Jasná volba, nebo složité rozhodování?

To však neznamená, že by téma volby„té pravé“ školy a „toho pravého“ oboru zcela ztratilo na důležitosti. Asi vždycky bude přemýšlení nad tím, co studovat, ať už po základní, či později po střední škole, jednou ze zásadních otázek a v některých případech možná i dilemat mladého člověka. Jistě se mezi námi najdou tací, kteří mají již od dětských let poměrně jasno, co chtějí vystudovat a čemu se v budoucnu profesně věnovat. V současné době je ale pro mladé lidi typičtější a častější naopak nevyhraněnost, což je z velké části dané právě dostatkem, tedy spíše nadbytkem, různých studijních i jiných příležitostí. Jak už to tak bývá, z většího počtu nabídek se většinou i obtížněji vybírá. V mnohých případech se pak klíčovou otázkou v rozhodovacím procesu stane rozpor mezi tím, co by mě více bavilo studovat a co má, zjednodušeně řečeno, „větší budoucnost“. Vzhledem k tomu, že studování se i v České republice za předcházející dvě desetiletí přeměnilo ve víceméně masovou záležitost a že struktura absolventů logicky tak úplně neodpovídá aktuálnímu stavu a požadavkům trhu práce, stalo se téma výběru ´vhodných a perspektivních´ oborů studia tématem celospolečenským.

 

Prognózy a pragmatismus

Od personalistů nezřídka slyšíme, že by se studenti měli k otázce volby zaměření studia stavět především pragmaticky. K tématu má co říci dokonce i pan prezident, jenž s oblibou při různých příležitostech zmiňuje, že máme v naší zemi nejvíce kulturních antropologů na počet obyvatel. Mnoho článků a blogů také poukazuje na to, že máme příliš ekonomů, právníků, filozofů, naopak málo učňů (statistiky říkají, že to není až tak pravda). Někteří autoři přispěchají i s výčtem oborů, které jednoznačně budou v kurzu i do budoucna. Občas jde některý z autorů ještě dál a předpovídá, jací absolventi a odborníci budou nejvíce potřeba v roce 2020, 2030, 2050,… Vždycky mám chuť zavolat jim s dotazem, jestli bude letos na Vánoce v Praze sníh, anebo jak dopadnou utkání následujícího kola fotbalové ligy. Nic proti prognózám a prognostikům, ale to, jak bude vypadat ekonomika a odborníci jakých oborů a v jakém počtu budou potřeba, nikdo zkrátka vědět nemůže.

Anketa
loader Načítám...

Otázka budoucího uplatnění je samozřejmě namístě. Studovat třeba i vysněný obor a posléze zjistit, že je o takovou specializaci v praxi minimální až nulový zájem, jistě dokáže způsobit velké životní zklamání a frustraci. Na druhou stranu, jít studovat obor, k němuž nemám předpoklady, nijak zvlášť mě neoslovuje a hlavní motivací je budoucí lepší uplatnění na trhu práce a vidina vysokých výdělků, také často není nejšťastnější volbou. Samozřejmě s určitou dávkou píle a vytrvalosti lze vystudovat i náročný obor, k němuž daný student nemá předpoklady a vztah. V praxi je to ale zpravidla celkem jasně poznat. Lékaře, jenž má svou práci jako poslání a vykonává ji s nejlepším vědomím a svědomím, není až tak těžké odlišit od toho, kdo se jím stal pouze z důvodu prestiže oboru a povolání. Učitele, který ve své profesi nachází naplnění (v tomto případě je asi vidina vysokých výdělků mimo hru), také odhalíme celkem lehce, stejně jako toho, který se jím stal především z toho důvodu, že se nedostal na jinou fakultu než pedagogickou. Jak se říká, tzv. ´lidí na svém místě´ není nikdy dost a třeba i vhodný výběr oboru či sféry, v níž se chce člověk realizovat, může hodně pomoci k tomu, aby takových lidí bylo co nejvíce.

 

Intuice a vlastní úsudek vs. Univerzální rady

Co tedy závěrem poradit studentům, pro které je přemýšlení nad budoucím studiem aktuálním tématem? Předpoklad budoucího uplatnění je jistě jedním z důležitých kritérií, jež by se mělo vzít v úvahu. Nemělo by to být však hledisko zcela dominantní. Přestože třeba o své budoucnosti nemáte úplně jasno, na čemž není nic špatného, určitě sami nejlépe víte, k čemu tíhnete, co vás ve škole baví (samozřejmě v rámci možností) a co vás obecně zajímá. Podobné rozhodování je také většinou spíše kolektivním dílem v rámci rodiny než čistě individuální záležitostí, což je jistě dobře. Koneckonců, kdo jiný by měl poradit či přispět svými názory než ti nejbližší? Ostatní názory, úvahy a články všech odborníků, expertů a radilů, kteří přesně vědí, které obory jsou ty pravé, co by budoucí středoškoláci a vysokoškoláci měli či neměli studovat a podobně, je třeba brát s velkou rezervou a potřebným nadhledem. Nikdo z nich totiž za vás na oné vybrané škole studovat nebude. Což samozřejmě platí i pro autora tohoto článku, kterému zbývá už jen popřát šťastnou ruku při výběru té správné školy přesně pro vás smiley

 

Autor: Jiří Matěj BRŮNA

autor je zapsán v české knize rekordů za nejvíce vystudovaných škol v nejkratší době

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt