Vybíráš střední školu? Základem jsou informace!

Jsi v deváté třídě a právě se rozhoduješ o budoucnosti? Nepodceňuj to a důkladně o všem informuj! Čas na podání přihlášek máš až do konce února.

O tom, že se pravděpodobně jedná o tvé dosud nejzávažnější rozhodnutí, nemusíme zřejmě debatovat. Proto se také podle toho chovej a přistupuj k němu zodpovědně a důkladně. Nechávat výběr své budoucí střední školy na poslední chvíli a do přihlášky tak něco vyplnit téměř „na slepo“, totiž rozhodně není to pravé ořechové a mohl/a bys na to v budoucnu šeredně doplatit. A to jistě nechceš.

Čím začít?

Věříme, že pokud nepatříš mezi ty světlé výjimky, které mají o svém životě naprosto jasnou představu snad už od narození, není lehké si školu správně vybrat. Proto ještě před tím, než začneš se samotným výběrem školy a oboru, by bylo dobré, kdyby ses v prvé řadě zamyslel/a sám/sama nad sebou. Nad tím, co bylo vždycky tvým snem, co tě bavilo a baví, v čem jsi dobrý/á či v čem máš naopak slabiny. Už to by tě mělo navést určitým směrem, kde začít „hledat“.

A až něco najdeš, porovnej výsledky svého „osobního rozboru“ s požadavky, jež jsou kladeny na vybrané studium. Někdy se totiž může stát, že třeba nebudeš už od začátku splňovat určitá kritéria ke studiu (například nebude vyhovující tvůj zdravotní stav), a pak je zcela zbytečné přihlášku na tento obor podávat.

Svěř se ostatním a inspiruj se

Přesto, že jde o tvé vlastní rozhodnutí, bylo by dobré, kdyby ses o svých plánech a tipech poradil/a s někým, komu důvěřuješ. Nemusíš se dle jejich názorů řídit, ale získáš tak nové podněty k tomu, nad čím se ještě zamyslet, co vzít v úvahu a tak dále.

Rovněž se můžeš inspirovat tím, co dělají právě ti, s kterými budeš své rozhodnutí probírat, tedy tví rodiče, kamarádi (příp. jejich rodiče), nebo sousedé. Zjisti si, jaká je náplň jejich práce, co mají za povinnosti, co musí umět a znát a rozhodni se, zda bys to také jednou chtěl/a dělat. Navíc si můžeš popisy jednotlivých povolání najít i na stránkách Národní soustavy povolání.

Jednotlivé získané tipy si pak sepiš a u každého si poznamenej pro a proti, které pro tebe daný obor či vysněné povolání má.

Reference o škole a její návštěva

V případě, že už jsi své vybrané tipy zúžil/a, je nejvyšší čas, abys na vybrané školy a obory vyhledal/a různé reference, tedy řádně prostudoval/a jejich webové stránky, zjistil/a reakce na její kvalitu a vybavení, a úplně nejlépe ji i osobně navštívil/a.

Někdy se totiž může stát, že informace o škole uvedené na jejích stránkách mohou být trošku zkreslené a ty bys mohl/a být po nástupu ke studiu zklamán/a.

Navíc snad prakticky na všech školách existují dny otevřených dveří, v jejichž rámci si můžeš školu kompletně prohlédnout a případně si i promluvit se současnými studenty. Právě oni ti totiž mohou nejlépe zodpovědět řadu otázek týkající se nejen kvality výuky a jednotlivých pedagogů, ale i celkového přístupu školy ke svým žákům. A v některých případech ti to třeba hodně rychle „otevře oči“ a zjistíš, že právě tahle škola pro tebe určitě nebude ta pravá.

Reálná šance

Jestliže už jsi takhle „prolustroval/a“ všechny vybrané školy a obory, nezapomeň se ještě podívat na to, jaká byla úspěšnost uchazečů přijatých ke studiu za minulé roky, tedy hlavně za ten předchozí. I to ti totiž může napovědět, jakou máš šanci u přijímacích zkoušek uspět a jestli má smysl podávat na tento obor přihlášku.

Navíc nezapomeň zvážit, zda se jedná o školu státní či soukromou, na které se bude platit školné, jak je daleko od domova, a jestli tedy budeš denně dojíždět či budeš bydlet na internátě. I to by mělo hrát významnou roli ve tvém rozhodnutí.

Důkladná příprava

Máš-li pak už vybráno, nezapomeň, že podáním přihlášky to nekončí, naopak teprve začíná, a že je nejvyšší čas se začít připravovat na přijímací zkoušky.

Čas nelze zastavit, a pokud máš ve svých znalostech ještě nějaké mezery, je nutné se s nimi co nejrychleji poprat. Nestyď se proto poradit se svými spolužáky či učiteli. Nebo si dokonce domluvit nějaké to soukromé doučování. Přijetí na vybranou školu ti to sice nezaručí, nicméně šanci na úspěch to jistě zvýší!  

Hodně štěstí, jak při výběru školy, tak poté i u přijímaček!

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt