Vznik centrální evidence výsledků jednotných závěrečných zkoušek učňů na obzoru?

Na základě nedostatečného přehledu o závěrečných zkouškách učňů, požaduje Česká školní inspekce vznik centrální evidence výsledků jednotných závěrečných zkoušek učňů. Zároveň také navrhuje dorovnat školám jejich vyšší náklady spojené s těmito zkouškami…

Vzhledem k situaci, kdy ministerstvo školství nemá dostatečný přehled o jednotných závěrečných zkouškách učňovských oborů, přichází Česká školní inspekce (ČŠI) s návrhem na vznik „centrální evidence výsledků jednotných závěrečných zkoušek učňů“.  Otázkou však zůstává, zda se v nejbližší době něco takového podaří zřídit, neboť na tuto skutečnost bylo poukazováno již vloni. Stejně tak jako na vzrůstající náklady s novým typem zkoušek spojenými. A prozatím k žádným změnám nedošlo.

Letos podruhé

Jednotné závěrečné zkoušky učňů letos proběhly povinně teprve podruhé, a jak se do budoucna osvědčí zatím tedy těžko říci, ale už nyní ČŠI zjišťuje, že je zapotřebí některé „detaily“ doladit. Například právě chybějící centrální evidenci výsledků zkoušek, nebo kompenzování nákladů spojených s těmito „závěrečkami“.  Jak totiž při svých kontrolách zjistila, u poloviny kontrolovaných oborů vzrostly náklady na jednotné praktické závěrečné zkoušky na žáka zhruba o 800 Kč. Největší zatížení přitom nastalo u oborů zaměřených na elektrotechniku či výpočetní techniku. A to může být pro některé školy výrazné zatížení jejich rozpočtu.

Složení zkoušek a jejich zhodnocení

Závěrečné zkoušky se jako tradičně sestávaly z části písemné, ústní a praktické. Přičemž se školní inspekce zaměřila na všechny tyto části a během května a června navštívila téměř 80 škol, kde zkontrolovala průběh zkoušek u více než 130 oborů. Z jejich šetření vyplynulo například to, že v rámci písemné části, kdy ředitelé škol vybírají minimálně 3 témata, se u více než poloviny oborů objevuje jedno „nejoblíbenější“ téma. Žáci si tak zcela přirozeně vybírají téma, jež se jim zdá nejlehčí a nejsnadněji zpracovatelné.

U ústních zkoušek pak inspektoři kladně hodnotili přítomnost odborníka z praxe (zhruba v 90 % oborů) či využívání různých doplňkových podkladů, jako například ukázky výrobků, materiálů, obrázků či schémat.

Naopak u praktické části by inspekce uvítala více učilišť, jež by ji prováděly přímo v konkrétních firmách. Letos se zde totiž zkoušky konaly pouze přibližně v sedmině oborů, a to především u oborů kuchař/číšník či prodavač. Navíc by mohly školy dle ČŠI více využívat možnosti obhajoby samostatné odborné práce, kterou letos žáci zpracovávali pouze ve třiceti procentech oborů. A přitom s nimi mají výrazně pozitivní zkušenosti. Nejenom, že zde studenti mohou prokázat hlubší znalosti dané problematiky, ale mohou zde předvést i svůj samostatný tvůrčí přístup či prezentovat výsledky své tvorby.

A ačkoliv pro mnohé školy může být takováto „návštěva“ nemilá, právě z jejích závěrů a návrhů mnohdy může vzejít mnoho pozitivního. Například právě doporučení o zařazení obhajoby samostatné práce do závěrečných zkoušek. Některému z vás to totiž může „napravit“ reputaci u zkoušek. Když si totiž v rámci své připravené práce budete jistější, budete také klidnější a snadněji tak předvedete své znalosti a dovednosti.

Takže pokud najednou během studia zjistíte, že vám k závěrečným zkouškám škola „přidala“ tento „úkol“ navíc, zamyslete se, jestli vám tato přidaná práce ve finále ještě nepomůže, než abyste se ihned zděsili, co vám to zase „provedli“, a že to nemáte šanci dát. V tomto případě je totiž také možné, že vám škola chce spíše pomoci, než vám „zavařit“, vždyť i pro ni by byla špatná reputace, kdyby vás mnoho neuspělo, že? smiley

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt