Chraň se před kyberšikanou, přijít může odkudkoliv

V dnešní době moderních technologií je bohužel velmi časté i jejich zneužití. A to až ve formě kyberšikany. V čem kyberšikana spočívá a jak se jí můžeš co nejlépe vyhnout?

Je zcela samozřejmé, že bez různých moderních vychytávek typu internetu či chytrých telefonů si už asi nedovedeš svůj život ani představit. A my vlastně také ne. Ovšem stejně jako v jiných případech i zde platí, že vše má své pro a proti.

Informace versus bezpečnost

Jedním z nejvýznamnějších pozitiv moderních technologií je to, že tebou požadované informace nemusíš zdlouhavě shánět například někde v knihovně, ale máš je pěkně „při ruce“. Dalšími výhodami pak je, že se můžeš s přáteli kdykoliv a na čemkoliv domluvit, a to nejen přes sms zprávy, ale i různé sociální sítě. Můžeš jim rovněž poslat potřebné soubory, materiály nebo fotografie.  Nebo se všem svým kamarádům najednou pochlubit zveřejněním fotek na svých internetových profilech. Možností a využití je zkrátka více než dost.

Ať je to ale, co chce, měl/a bys vždy dbát nejvíce ze všeho na bezpečnost.

Je nutné si uvědomit, že to, co sám/sama někde sdílíš či někomu pošleš, může být nějakým způsobem dříve či později zneužito (třeba i tvými přáteli) a dostat se tak mezi širokou veřejnost. I když o to vůbec nebudeš stát. A nejhorší je, že s tím ani mnohdy nic nenaděláš.

Co je vlastně kyberšikana?

Kyberšikana je, jak už jsi jistě pochopil/a, šikana prostřednictvím elektronických médií, jakými jsou právě internet či mobilní telefony. Stejně jako „obyčejná“ šikana spočívá v tom, že má za cíl ti ublížit, ztrapnit tě či ti jinak znepříjemnit život.

Jak může vzniknout?

Nejhorší ze všeho ovšem je, že může vzniknout velice snadno – prakticky kdykoliv a kdekoliv. Stačí, aby sis začal/a s někým psát na chatu, někomu poslal své (intimní) fotografie či jiné citlivé údaje nebo informace, a neštěstí je na světě. K tomu všemu se nemusí projevit hned, ale teprve později, kdy se k tvým informacím či jiným souborům může dostat nějaká třetí osoba.

Proto důkladně promýšlej, co přes mobil či internet posíláš. A to nejen cizím lidem, ale i svým kamarádům. Nikdy nevíš, kdo se do vaší konverzace nabourá a jak získané informace využije.

Projevy

Přemýšlíš-li, jaké jsou hlavní znaky projevy kyberšikany, pak věz, že jedním ze základních znaků je to, že se ti jednání ostatních vůči tvé osobě nelíbí a je ti silně nepříjemné.

To samozřejmě ještě nic neznamená, někdy to třeba ty sám/sama vidíš moc černě, ale v mnoha případech se o kyberšikanu opravdu jedná a je zapotřebí s ní co nejdříve skoncovat. Ovšem nepokoušej se o to sám/sama! Svěř se se svým podezřením rodičům, kamarádům či učitelům. Spolu s nimi pak seber odvahu zajít na policii. I když to pro tebe bude nepříjemné, je to nezbytné.

Uvědom si, co vše ti ten dotyčný/ta dotyčná může udělat a také, že se nemusí jednat jen o tebe. Stejným způsobem může napadnout i tvou rodinu, přátele, zkrátka mnohé další nevinné lidi.

A jak se vlastně může projevit? Například zasílám různých urážlivých zpráv – ať už přes mobil, email, chat a podobně, zveřejněním různých zvukových záznamů, videí či fotografií s tvojí osobou či dokonce vydíráním.

Rovněž může tvým jménem (ukradne-li ti tvoji identitu) obtěžovat tvé přátele. Najednou se s tebou tví kamarádi nebudou chtít bavit, přestanou ti odpovídat a odepisovat, a ty ani nebudeš vědět proč.

A to byla jen hrstka toho, čemu bys mohl/a být jako oběť kyberšikany vystaven/a. Znovu tedy apelujeme, ve tvém vlastním zájmu, pečlivě promýšlej, komu a co prostřednictvím mobilního telefonu či internetu sděluješ. Následky mohou být nedozírné a nejde je vzít zpátky. Tak buď velmi opatrný/á.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt