Co vás ve škole neučili – jak se učit!

Ze všech stran slýcháte, že se máte učit, ať už je to od rodičů, prarodičů nebo učitelů ve škole. Jenže už vám nikdo neřekne, jak se vlastně učit! Každý na to má svůj "fígl", aby si učivo zapamatoval, ale jaká je úspěšnost těchto "fint"?

Každý z nás má svůj vlastní styl učení, který mu plně vyhovuje, ale na který musí přijít sám. Některé techniky nebo finty, které platí u kamaráda, nemusí zrovna zákonitě platit i u tebe. Nejlepší tedy je, vyzkoušet si všechny možnosti, všechny techniky, která z nich bude ta nejlepší.

Jeden z průzkumů publikovaný v Psychological Science in the Public Interest totiž navíc ukazuje, že některé často zmiňované a užívané techniky, nemají tak vysokou úspěšnost, jak by se mohlo zdát. Mezi nejméně úspěšné techniky se zařadilo shrnutí probíraného tématu, vizualizace, opakované pročítání, ale i často užívané mnemotechnické pomůcky nebo podtrhávání důležitého. Takové důkladné dotazování, samovysvětlování nebo prokládané učení přestávkami se potýká se střední úspěšností. Nejvíce úspěšné je naopak prý rozložení učení a testování nanečisto.

Důkladné dotazování

V této metodě jde o to, vysvětlit si, proč jsou tyto dané skutečnosti pravdivé. Člověk se tu ale soustředí spíš na zodpovídání otázek zaměřených na PROČ a ne na CO. Ale i tak je tato metoda přínosná. Když se budete ptát, tak si své odpovědi zapište do poznámek. Jde o metodu velmi jednoduchou a snadno aplikovatelnou.

K uplatňování této metody je však třeba mít dostatek předchozích znalostí, abyste dokázali požadované otázky vymyslet. Proto je vhodná pro studenty, kteří se už v dané oblasti dobře orientují. Navíc, o moc více času, než u pouhého čtení, vám to nezabere.

Samovysvětlování

Tato technika je užitečná pro abstraktní učení. S pomocí této techniky se člověk dobře naučí třeba algebraické vzorce. Je ale vhodná vlastně pro všechny věkové kategorie. Jde zde vlastně o to, že si danou látku nebo téma sami sobě jednoduše vysvětlíme. Jedinou nevýhodou je dvojnásobek stráveného času než třeba u dotazování.

Shrnutí

Toto je jedna z nejstarších metod, díky které si shrneme veškeré informace, které jsme se dozvěděli. Je vhodná pro přípravu na písemné „doplňující „ testy, kde musíme předkládat naučené poznatky. Není však vhodná k přípravě na test s výběrem z možností.

Zvýrazňování a podtrhávání

Snad nejpoužívanější technika mezi studenty vůbec. Nevyžaduje totiž žádný trénink a ani téměř žádný čas navíc. I přesto ve sledované studii nedopadla moc úspěšně. Ale pokud vám takový způsob učení vyhovuje, pak není co řešit.

Mnemotechnické pomůcky

Tuto metodu vám již radili určitě na základní škole. Jde tu o napodobování určitých informací na základě podobnosti (například zvukové nebo obrazové podobnosti). Tato metoda je vhodná k zapamatování informací, pokud máte málo času. Využívá se velmi dobře při učení se cizímu jazyku, vědeckým termínům jakou jsou třeba chemické prvky a podobně. Jde ovšem o krátkodobé zapamatování, ale k udržení informací v dlouhodobé paměti už moc účinná nebývá.

Vytváření obrazů

Tato metoda se opírá o představování si látky vizuálně anebo si poznatky kreslit. Jde o velmi jednoduchou techniku, u které se ale bohužel ještě neví, u jakého typu učení by mohla být vhodná. Ale za vyzkoušení určitě stojí! A pokud přijdete na to, jak ji využít, pak nám to napište!

Opakované pročítání

Dle publikovaného výzkumu metoda neřadí mezi ty nejúspěšnější, ale v praxi to bývá jinak. Opakovaným čtením se totiž zvyšuje hranice zapamatování informací. Jde navíc o lepší metodu, než je například zhuštěné pročítání, které se v praxi také hojně využívá.

Testování nanečisto

Tato metoda nebývá často vyhledávaná, ale zato bývá o to víc úspěšná. Člověk si totiž zapamatuje mnohem více informací, když je sám musí vkládat, přemýšlet o nich a také, když se poučuje ze svých chyb. Lidé ale tuto metodu berou pouze jako nutné zlo.

Takové testy jsou vhodné jak k běžnému učení, tak i k učení na závěrečné testy či testy k přijímacímu řízení. (Takové vám náš portál nabízí v sekci Testy pro studenty.)

Rozložené učení

Mezi zajímavé, ač málo aplikované, metody patří rozložení učení do většího časového úseku. Tento čas se odvíjí od toho, jak dlouho si chcete tuto informaci pamatovat. Pokud si chcete něco pamatovat jeden týden, pak vám stačí se učit 12 až 24 hodin, samozřejmě s přestávkami. Pokud si ale chcete pamatovat získané poznatky až pět let, pak byste se měli učení věnovat 6 až 12 měsíců.

Prokládané učení

Co si takhle učení prokládat tak, abychom témata střídali mezi sebou? Někomu tato metoda vyhovuje nejvíce. Výzkumy totiž říkají, že je dobré, prokládat motorické (fyzická pohyb a námaha) a kognitivní úlohy (úlohy s potřebou přemýšlení – učení). Zde totiž je velká pravděpodobnost zapamatování – téměř 50%!

 

Závěrem je tedy třeba zdůraznit, že stejně jako ve všem jiném, každému vyhovuje jiná technika učení, proto zkuste vyzkoušet všechno, co by vám v učení mohlo pomoci, zkouškové a maturity se totiž nezadržitelně blíží! smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt