Jak napsat životopis?

Blíží se konec tvého studia? Začínáš shánět práci? Pak asi víš, že budeš muset sepsat i svůj první životopis. Jak má ale vypadat a co vše by měl obsahovat?

Ucházíme-li se o pracovní místo, pak obvykle bývá naším prvním kontaktem s vybranou firmou zaslání našeho tzv. Curriculum vitae neboli životopisu

V praxi to tedy znamená, že je nutné jím personalisty společnosti upoutat a probudit v nich zvědavost a zájem tě osobně poznat a pozvat tě k osobnímu pohovoru. Tam už to pak bude jedině na tobě, jak se dokážeš prezentovat a být přesvědčivý, že právě ty jsi ten nejvhodnější kandidát na obsazovanou pozici. Ovšem bez poutavého a zajímavého životopisu se tam téměř jistě nedostaneš. Takže na co vše si dát pozor a co dodržet?

Základní pravidla                                                                                             

Protože se jedná o velmi zásadní dokument potřebný k získání co nejlepšího pracovního místa, platí především nepodcenit jeho přípravu a nebrat jeho sepsání na lehkou váhu.

Je důležité si uvědomit, že na tvoje vysněné místo se může hlásit i několik desítek uchazečů a každá „chybka“ tě může z užšího výběru vyřadit. Proto dbej na to, aby tebou vytvořené curriculum vitae bylo nejen pravdivé a stručné (max. na dva listy), ale i přehledné a bez gramatických chyb.

A pokud k němu budeš přikládat i fotografii, pak jen seriozní, nejlépe pasovou. Přeci jen jde o vážnou věc a nikoliv o soutěž vtipných momentek.

Obsah a struktura

I když je samozřejmě možné napsat si CV dle svého uvážení, je dobré dodržet alespoň základní kostru a strukturu všeobecně uznávaného vzoru. Některé firmy totiž tvoje experimenty nemusí zrovna ocenit a rovnou tě mohou na jejich základě vyřadit z možných adeptů na osobní pohovor. A ty tak zbytečně ztratíš šanci ukázat osobně, co v tobě je a co by v tobě mohla společnost získat.

A co všechno by tedy měl životopis obsahovat? Tak tedy:

  • Osobní a kontaktní údaje - v této části uveď své jméno a příjmení, dosažený titul, datum narození, adresu bydliště a především svůj telefon a e-mail.
  • Informace o vzdělání a absolvované praxi (klidně i o těch krátkých během tvého studia) – zde vypiš vysoké či střední školy, které jsi studoval/a, jaké obory, a v kterém období. Uvést sem můžeš i případné nedokončené studium, různé rekvalifikace, školení či absolvované kurzy, z nichž máš na doložení certifikát či osvědčení.
  • Přehled zaměstnání – možná jsi zatím žádné zaměstnání neměl/a, ale pokud ano (počítají si i různé brigády), pak je nezapomeň seřadit chronologicky, od těch nejaktuálnějších po ty starší. Uveď název zaměstnavatele, období, ve kterém jsi u něj pracoval/a, název tvojí pracovní pozice i její krátký popis. Vše hlavně dle hesla „stručně, jasně, výstižně“.
  • Jazykové znalosti – vypiš, které světové jazyky ovládáš, a na jaké úrovni. V této části ale důrazně varujeme, aby sis řádně promyslel/a, jakou znalost uvedeš. Na jednu stranu není dobré se podceňovat, na stranu druhou je ale toto oblast, ve které tě snadno odhalí, pokud se příliš přeceníš. Se sebehodnocením tedy opatrně!
  • Další dovednosti a znalosti – místo a prostor pro uvedení tvých ostatních „speciálních“ dovedností, jakými jsou například práce s počítačem (konkretizuj programy, které ovládáš), psaní na klávesnici všemi deseti, řízení motorových vozidel a další.  V této části máš největší šanci svého potenciálního zaměstnavatele zaujmout, tak pořádně přemýšlej, co všechno sem můžeš uvést.
  • Zájmy a koníčky – ty samozřejmě povinně vypsat nemusíš, nebo určitě ne všechny. Ovšem pokud máš nějaký zvláštní, neobvyklý koníček, mohl by i ten tvého budoucího šéfa zaujmout natolik, že se rozhodně tě k pohovoru pozvat. Protože se budeš odlišovat od mnoha ostatních uchazečů. Zvol si tedy několik málo z nich a připrav se na to, že i na ně dojde při osobním pohovoru řeč.

Jak asi sám/sama vidíš, částí to má více než dost. Ale protože žijeme v moderní době internetu, není problém, aby sis tam našel buď nějaký vzor, nebo přímo generátor. Prostřednictvím formulářového průvodce si v něm vyplníš pouze svá data a nakonec si stáhneš hotový životopis do počítače. Víceméně bez práce. 

Záleží tedy jen na tobě, jak velkou práci si chceš s životopisem dát či jak si ho upravíš. Ale nezapomeň, že někdy méně znamená více, tak opatrně.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt