Jak to bude s pololetním vysvědčením?

Jsi žákem/studentem základní či střední školy? Zajímá tě, jak bude vypadat tvé vysvědčení za první pololetí? Pak věz, že možností je více. Kromě klasického známkování na něm totiž budeš moci nalézt i hodnocení slovní.

Přesto, že se to nezdá, máme zde konec ledna, a s ním i konec prvního pololetí. Neboli čas zúčtování.

Jak ovšem sám/sama dobře víš, tento školní rok je, stejně jako druhé pololetí toho minulého, velmi specifický. Do školy jsi stačil/a chodit pouze pár týdnů a teď už jen sedíš doma u počítače a vzděláváš se distančně. Což není ve finále žádná výhra ani pro tebe, ani pro tvé učitele, kteří tě mají nyní hodnotit. I proto tě bude možná daleko více než kdy jindy zajímat, jakých výsledků jsi dosáhl.

Způsob hodnocení

Samozřejmě všichni ví, že tento styl výuky je pro tebe daleko náročnější než při běžné školní docházce. Nejenom, že se toho na tebe valí ze všech stran více než dost, ještě se musíš k tomu všemu donutit sednout sám/sama a vše si řádně zorganizovat. Nehledě na to, že i vysvětlování nové látky takhle na dálku není zrovna ideální.

I z těchto důvodů proto bylo tvým učitelům umožněno (a MŠMT i doporučeno) využít místo klasického známkování hodnocení slovní. Tedy pokud jej má tvoje škola zahrnuté ve svém školním řádu.

Nehledě na to, že by v současné době neměli brát v úvahu pouze výsledky tvých písemných testů, ale měli by započítat i další kritéria. Například tvoji aktivitu při distanční výuce, plnění zadaných úkolů, schopnost zorganizovat si svůj čas či tvoji případnou dobrovolnou (nebo v rámci studia i povinnou) pomoc ohledně pandemie COVIDu-19. A to se přeci jen daleko lépe vyjádří slovně než jednou jedinou známkou.

Nebudou-li tě přesto chtít připravit o známky, mohou obě tyto metody zkombinovat a známky slovním hodnocením jen doplnit. Sám/sama tedy uvidíš, jakou formu tví učitelé zvolili.

„Novinkou“ oproti klasickému vysvědčení tak je, že by nemělo jen odrážet tvé výsledky, ale mělo by kupříkladu obsahovat i popis tvých nedostatků v přístupu k výuce a doporučení, jak je odstranit. Nebuď tedy zklamaný/á, pokud na vysvědčení nenajdeš samé pozitivní informace. Přeci jen je tato situace pro všechny strany nezvyklá a je zapotřebí se pokusit si vše co nejvíce zjednodušit a ulehčit. Případně zavčas odstranit špatné návyky.

Nenech se tím tedy rozhodit a zkus se alespoň trochu zamyslet, zda nebude dobré si alespoň některé vypsané rady vzít k srdci. Za vyzkoušení nic nedáš.

Výjimky

I přes výše uvedené možnosti však existují situace, kdy škola nemá při hodnocení na výběr. A to například tehdy, jedná-li se o vysvědčení, které je započítáváno do přijímacích zkoušek na střední školy nebo při přestupu žáka na školu, která má odlišný způsob hodnocení.

V prvním případě je jasné, že slovní hodnocení se musí převést na známky děj se co děj, v tom druhém pak záleží na tom, zda žák/student přechází ze školy s klasickým hodnocením na školu s hodnocením slovním, či naopak.

Termín předání

A kdy, že se na vysvědčení můžeš těšit? Vzhledem k současné situaci bohužel těžko říct, nikdo zatím přesně neví, kdy se budeš moci vrátit do školy. Je ale stanoveno, že ve čtvrtek 28. 1. ti musí být výsledky sděleny alespoň například ve školním systému. Samotné předání „dokladu“ pak musí proběhnout nejpozději třetí den po návratu do školy.

Ať už ale dostaneš vysvědčení kdykoliv a jakékoliv – klasické se známkami, se známkami i slovním popisem nebo pouze slovní hodnocení – přejeme ti, aby bylo co nejzdařilejší a nejlepší. smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Zápis do 1. ročníku

Základní škola Pardubice - Ohrazenice, Trnovská 159, Pardubice - Ohrazenice

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Zápis do 1. ročníku

Veselá škola - církevní základní škola a základní umělecká škola, Praha 1 - Nové Město

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt