Problémy s elektronickými přihláškami na SŠ se řeší, termín pro podání se tak nemění

Jsi žákem 9. třídy, a ještě stále sis nepodal/a přihlášku(y) ke studiu na SŠ? Potom si pospěš, termín pro jejich odevzdání, ať už v papírové či elektronické podobě, vyprší již 20. února 2024.

Ačkoliv je letos první rok, kdy je možné podávat přihlášky na střední školy i v elektronické podobě (což bohužel přineslo i mnohé problémy), na termínu odevzdání se nic nemění.
I přes počáteční nedostatky a odložení spuštění systému DiPSy tak musíš přihlášky odeslat nejpozději do 20. února 2024.

Méně času na kontrolu

V případě, že by došlo k posunutí termínu, by totiž ředitelé škol přišli o čas potřebný ke kontrole přihlášek, k přepsání papírových přihlášek do systému DiPSy i o čas na zkontaktování rodičů – bude-li to v některých individuálních případech třeba. Navíc musí stihnout naplánovat i školní kola přijímacích zkoušek.

Kromě toho, ty sám/sama už bys měl/a mít přihlášky připravené, tudíž by ti tento čas měl bohatě stačit. A pokud tomu tak není, urychleně k tomu sedni a spolu se svými rodiči se již definitivně rozhodněte co tam vyplníte, a nejlépe rovnou odešlete.

Nezapomeň také, že musíš školy vypsat v takovém pořadí, v jakém bys na ně chtěl/a nastoupit. Podle těchto preferencí se totiž bude na základě výsledků přijímacích zkoušek určovat, kam nastoupíš.

Možnosti podání přihlášek

V současné době můžeš podat přihlášku celkem na 3 obory, a to třemi způsoby – plně elektronicky, hybridně či klasickou metodou, tedy papírově.

U staré metody je to jasné, musíš s rodiči vyplnit ručně dané formuláře, a to tolikrát, na kolik oborů se hlásíš. Ke každému z nich pak musíš doložit prosté kopie dokladů, které jsou vyžadovány. Následně je musíš donést do každé školy osobně či poslat poštou.

Co se týká elektronického podání – v případě, kdy je využita Identita občana, lze přihlášku podat zcela online. Bez ní je pak možné přihlášku v systému DiPSy rovněž vyplnit, ale poté ji musíte s rodiči vytisknout a poslat. Případně osobně donést na všechny (max. 3) zvolené školy. Stejně jako u starého způsobu. A to je právě tzv. hybridní způsob.

Záleží tedy pouze na tvém zákonném zástupci, kterou metodu zvolí. Zda se bude držet zajetého způsobu nebo půjde s dobou a vyřeší vše přes počítač.

Chyby v systému

Rozhodnete-li se pro nový způsob podání – tedy elektronicky – musíte být trpěliví.  Možná se to totiž nepovede hned na první pokus. Rozhodně ale není důvod panikařit. Přestože se od samého spuštění objevují různé problémy a nedostatky, odborníci se je snaží co nejrychleji řešit a odstranit.

Například minulý týden došlo k tomu, že systém uživatelům zobrazil chybu při odeslání přihlášky a vyzval je, aby ji podali znovu. Nakonec tak byly podány obě, což nikdo nevěděl. Dále zde byl problém se zobrazováním státního občanství (v případech, kdy má uchazeč kromě českého ještě jiné státní občanství), nebo nebylo možné vzít podanou přihlášku zpět.

Toto vše už je ale úspěšně vyřešeno a odborníci neprodleně pracují na odstranění dalších nedostatků, jakmile se objeví – stále se například u několika set lidí po přihlášení nezobrazují jejich děti. I tento problém, kdy chybí tzv. metadata, už ale společnost organizující elektronické přihlášky a přijímací zkoušky (CERMAT) řeší s ministerstvem vnitra a Digitální
a informační agenturou.

Jestliže vám to tedy nepůjde zrovna v danou chvíli odeslat bez problémů, zkuste to s rodiči ještě o něco později. V principu to totiž ušetří práci a čas všem zúčastněným.

O tom, že je to i přes různé peripetie krok dopředu vypovídá to, že do této doby tento způsob využilo již kolem 70 tisíc uchazečů.   

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt