Studium i v pozdějším věku? Proč ne!

Jsou tvá studentská léta už jen dávnou minulostí, a přesto nyní přemýšlíš o návratu? Klidně to zkus! Určitě víš, že člověk se učí celý život, tak proč do toho nejít zase naplno?

Možná jsi neměl/a dříve zájem či vytrvalost studovat, a teprve nyní jsi svůj názor přehodnotil/a, možná ti do toho prostě dříve jen něco vlezlo. Třeba nedostatek financí, mimořádná dočasná pracovní nabídka - ať u nás či v zahraničí, rodinná situace nebo zkrátka cokoliv jiného. Přesto právě teď nastala doba, kdy sis uvědomil/a, že chceš ještě něco dokázat, že víš, co chceš a tentokrát to určitě dokážeš.

Jestli je to tak, pak neváhej a jdi do toho! Sice budeš mít oproti ostatním mladším spolužákům určité nevýhody, ty ale snadno doženeš svým zápalem a odhodláním, jež budou mnohým z nich chybět.

Horší paměť oproti mladším spolužákům? Možná ano, možná ne!

Je pravdou, že už tvé mozkové buňky sice pravděpodobně nejsou takové, jako dřív, i když si to třeba nechceš připustit. Na druhou stranu, když je nebudeš trénovat, bude to ještě horší. K tomu můžeš použít různé prostředky – luštění křížovek, zapamatování si svého nákupního seznamu, čtení knih a zpracování výtahu z nich, či samotné učení.

V případě, že se tedy rozhodneš studium, potažmo boj s pamětí, podstoupit, musíš počítat s tím, že už ti to nejspíš nepůjde tak dobře a snadno, jako „za mlada“, a ty nad tím strávíš více času. Což možná budeš svým mladším spolužákům závidět. Jenže nemusíš. Jim to sice půjde rychleji a potřebnou látku se naučí třeba ze dne na den, ale budou to mít uložené v krátkodobé paměti, nikoli v dlouhodobé. Kdežto ty, jakožto „starší a zkušenější“, můžeš využít svých předchozích vědomostí a získaných zkušeností, vše si krásně pospojovat, a tím si to i lépe zapamatovat. A hlavně dlouhodoběji. Tudíž na tom pak ještě ve finále budeš lépe, než oni.

Podmínky k učení

Určitě ti je jasné, že k samotnému kvalitnímu učení nestačí pouze dobře vytrénovaná paměť. Bereš-li své vzdělání opravdu vážně, je potřeba se podle toho i chovat. Například dbát na životosprávu, dostatečný spánek a odpočinek, dostatek kyslíku, vhodné studijní prostředí a podobně.  

Proto si před tím, než k učení zasedneš, řádně v místnosti vyvětrej, eliminuj rušivé faktory (vypni televizi i rádio – tedy pokud je nepotřebuješ jako kulisu, pozavírej okna – kvůli hluku) a připrav si vše, co budeš potřebovat (od studijních materiálů přes psací potřeby až po pití či něco k zakousnutí, je-li to třeba). Ať se později zbytečně nerozptyluješ.

Rovněž požádej děti/rodiče/spolubydlící, aby tě zbytečně nevyrušovali.

Není radno podceňovat ani motivaci ke studiu. Tu už ale zřejmě máš, když ses rozhodl/a ke studiu vrátit, proto můžeš být oproti ostatním spolužákům často ve výhodě i v tomto směru. Ti totiž mnoho těchto věcí podceňují a zaměřují se hlavně na dostatečný spánek. Výmluva typu „Ale já musím být odpočinutý/á, aby mi to lépe myslelo“, se jim totiž před rodiči vždy hodí. Ale ty už jistě víš, že to nestačí.

Průběh učení

Při samotném učení pak nezapomeň pravidelně dodržovat přestávky (sám/sama poznáš, jak dlouho jsi schopný/á se soustředit a kdy už ti to prostě do té hlavy neleze a neleze) a doplňovat pitný režim. Pokud to totiž nebudeš respektovat, dopadne to tak, že tě bude bolet hlava, nebudeš se soustředit a ještě k tomu se budeš (zbytečně) rozčilovat.  A to nikam nepovede.

Důležitý pak bude i čas, který jsi ochoten/ochotna učení se věnovat. Tedy nejen ten celkový (počet hodin), ale i denní – zda se učíš ráno, odpoledne či večer.

Musíš si uvědomit, že tvé tělo je po ránu odpočatější a lépe tak bude nové poznatky vstřebávat. Jestliže ovšem plánuješ při studiu pracovat, nezbude ti nic jiného, než se s tím nějak poprat a pokusit se svůj čas co nejlépe a nejúčelněji naplánovat, abys nakonec nemusel/a trávit nad učením celé noci.

Samozřejmě ale není řešením ani to, že přijdeš z práce/ze školy a rovnou k tomu zasedneš. Přese všechny své povinnosti si nejdříve trošku odpočiň, zasportuj si, chvíli relaxuj. Uvidíš, že ti to pak půjde daleko lépe a ve větším klidu. Potom zvládneš nastudovat více látky v kratším čase.

Věříme, že jsi pevně odhodlán/a své studium úspěšně dokončit, proto si k tomu jistě vyhradíš nejen dostatek času, ale vezmeš si k srdci i uvedené rady. Na rozdíl od mnohých tvých „spolubojovníků“ ti stráveného času u učení nebude ani tolik líto, neboť už víš, že to děláš jen a jen pro sebe. A přinejhorším to můžeš i kdykoliv vzdát, aniž bys to musel/a komukoliv vysvětlovat.

Snad právě proto se ti bude učit možná daleko lépe, než kdysi.

Takže, jestli sis to po našem dnešním článku nerozmyslel/a, budeme ti držet pěsti, ať se zadaří a ty se staneš úspěšným absolventem zvoleného oboru. Hlavně vydrž!

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky PRIGO, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt