Do přijímacích zkoušek na SŠ zbývá posledních pár týdnů. Co přesně tě čeká?

Devět let uteklo jako voda a ty nyní končíš povinnou školní docházku. Přihlášky na SŠ máš již podané a teď už tě čekají „jen“ přijímačky. Kdy přesně budou a jak tuto zbývající dobu co nejlépe využít?

Možná se ti to zdá šílené, ale je to tak. Končí ti éra bezstarostnosti a nastává asi prozatím nejnáročnější období tvého života. Po důkladném a pečlivém výběru budoucí školy tě totiž čeká úkol ještě těžší, a to zdárně složit přijímací zkoušky.

Příprava

Ačkoliv si třeba myslíš, že všechno víš a všemu rozumíš, a na zkoušky jsi připraven/a, v žádném případě učení nepodceňuj a zbývající čas do jednotných přijímacích zkoušek (JPZ) ještě využij na maximum. Ne nadarmo se totiž říká, že opakování je matka moudrosti. Čím více si látku zažiješ, tím pevnější pak budeš v kramflecích a o to méně budeš nervózní. A to také udělá své. 

Kromě klasického procvičování ve škole proto ještě můžeš využít i doučování či konzultace od učitelů (nad rámec povinné výuky či úplně mimo školu), procvičování se spolužáky či zkoušení různých testů na internetu. Nejlépe přímo těch, které byly součástí JPZ v minulých letech. Ty ti alespoň dají zpětnou vazbu, abys viděl/a, ve které látce ještě plaveš a co je zapotřebí nejvíce dopilovat.

Navíc by bylo dobré, kdyby sis na webových stránkách našel/našla, jak bude vypadat záznamový arch, který budeš u zkoušek vyplňovat a dopředu se s ním seznámil/a. Zase budeš alespoň o fous klidnější, když budeš vědět, do čeho jdeš a co tě čeká.

Termíny JPZ

Jestliže se hlásíš na čtyřleté obory a obory nástavbového studia, je 1. řádný termín stanoven na 12. 4. 2024 a 2. řádný termín na 15. 4. 2024. U oborů šestiletých a osmiletých gymnázií jsou pak termíny 16. a 17. 4. 2024.

Pokud se ale budeš muset z přijímacích zkoušek omluvit, např. z důvodu nemoci, jsou stanoveny i 2 náhradní termíny– 29. a 30. 4. 2024.

Samotné JPZ pak budeš vykonávat na některé ze škol, na které ses přihlásil/a. Konkrétní z nich ovšem vybere systém a ty se ji dozvíš z pozvánek, které budou rozesílat ředitelé škol.

V případě, že si pak některá škola stanoví ještě i svoji (školní) část přijímací zkoušky, budeš ji vykonávat přímo na ni. 

Složení JPZ

Jak už sám/sama dobře víš, v rámci JPZ budeš psát písemné testy ze dvou předmětů – z českého jazyka a literatury a z matematiky.

Z každého z nich můžeš získat maximálně 50 bodů. Pro splnění JPZ není přitom konkrétní počet stanoven, avšak jednotlivé školy si tyto limity mohou určit samy. Zjisti si proto raději dopředu, jak na tom tvé školy/obory jsou. 

Co se týká testu z českého jazyka a literatury, časový limit je stanoven na 60 minut a používat při něm budeš moci pouze modře či černě píšící propisovačku. Ani Pravidla českého pravopisu nejsou povolena.

U testu z matematiky je pak limit 70 minut, a používat při něm kromě modré a černé propisovačky můžeš ještě obyčejnou tužku a rýsovací potřeby. Kalkulačku ani matematicko-fyzikální tabulky používat nesmíš, nespoléhej tedy na ně!

Tak, teď už alespoň trošku víš, co a kdy tě čeká, takže ti držíme pěsti, ať se se zbytkem času, co ti do přijímaček zbývá, co nejlépe vypořádáš a hlavně, ať u nich samotných máš co nejpevnější nervy a zvládneš to s naprostým přehledem. Hodně štěstí 😊.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt