Jak se co nejlépe (a v co největším klidu) připravit k maturitě?

Ať chceš nebo nechceš, zkouška dospělosti se blíží, a ty tak musíš s přípravou přidat na tempu. Jak si ale zařídit, aby to všechno bylo relativně v klidu, a ty ses z toho nezbláznil/a? Zde je pár tipů…

Věříme, že už samotné pomyšlení na maturitu tě dokáže pořádně rozhodit, neboť nevíš, co všechno máš čekat, a pravděpodobně se také bojíš, jestli ji úspěšně zdoláš či nikoliv.

To samozřejmě chápeme, ale v první řadě si musíš uvědomit, že i když ji čistě náhodou neuděláš hned na první pokus, svět se nezbortí, a na druhý to jistě už hravě dáš. A i když ti to třeba zkomplikuje přijetí na VŠ (ale leckde naštěstí úplně neznemožní), nestojí to za to, aby ses úplně zhroutil/a.

Kromě toho, když si toto řekneš, budeš o to více v klidu a nebudeš tolik panikařit a zbytečně zmatkovat. I to je totiž v průběhu zkoušky velmi důležité. Zachovat klid.

Učební plán

Při samotné přípravě je pak dobré si udělat v první řadě učební plán. Stanovit si, kterým předmětem, a kterými otázkami začneš.

Jednou z variant je vzít otázky samozřejmě postupně, jednu za druhou. Tak to asi také mnoho studentů obvykle bere. Ale co když pro tebe bude praktičtější začít těmi složitějšími, nad kterými si budeš více „lámat zuby“? Kterým moc nerozumíš či které tě naprosto nebaví? A na konec si nechat ty, které ti budou odsýpat jak na běžícím páse? Budeš tak malinko klidnější, když budeš vědět, že i o těch nejhorších otázkách budeš mít alespoň základní přehled a nebude hrozit, že když si je vylosuješ, budeš mlčet jako ryba. Důkladně si proto postup rozmysli.

Nezapomeň si také na každý předmět, resp. každou otázku, dopřát dostatek času. A protože se může kdykoliv cokoliv přihodit, neopomeň ani časovou rezervu. Ať už na dohánění restů či na závěrečně opakování.

Stručný výcuc a úvod

Dále bude dobré, když si z každé otázky uděláš jen velmi stručný výpis s úvodními větami, kterými budeš chtít u každé otázky začínat. Stačí, aby sis pak vzpomněl/a na tento základ a uvidíš, že se nakonec rozmluvíš.

Jen nezapomeň, že není nikdy dobré spoléhat jen na internet. Proto tyto své krátké výpisky raději pořizuj z jiných zdrojů – z učebnic, další odborné literatury apod. Webové stránky ber pouze jako doplňující berličky.

Pomoc spolužáků

V případě, že nějaké otázce vůbec nerozumíš nebo ji nestíháš zpracovat, poraď se s ostatními spolužáky. Můžeš od nich získat potřebný studijní materiál, o kterém jsi ani netušil/a, že existuje, a který pro tebe může být lepší na pochopení. Na oplátku se s nimi můžeš podělit o své materiály.

Přezkoušení

Budeš-li si pak chtít ověřovat své znalosti, nech se od někoho přezkoušet. Ať od kamaráda/kamarádky, sourozence či rodičů. Vyzkoušíš si tak nejen, co ti zůstalo v hlavě, ale také mluvit před někým jiným než jen sám/sama před sebou.

Tak teď už máš alespoň základní tipy, jak si s nadcházejícími přípravami na zkoušku dospělosti poradit, a my doufáme, že si z nich vybereš to, co ti nejvíce pomůže. Hodně štěstí

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt