Potřebuješ k přijímacím zkouškám na VŠ absolvovat NSZ? Na výběr je 7 termínů

Mnohé fakulty českých (i slovenských) VŠ nahrazují či doplňují své přijímačky pomocí Národních srovnávacích zkoušek. O co jde a jaké jsou termíny?

Hlásíš se na některou z vysokých škol a netušíš, jak budou na té či oné fakultě vypadat přijímací zkoušky? Pak věz, že je variant více – některé vysoké školy přijímají své studenty na základě klasických přijímaček, jiné volí „spravedlivější“ variantu. Národní srovnávací zkoušky (NSZ)

Výhody NSZ

Jejich výhodou je, že prakticky nezáležení na tom, jak kvalitní či jak zaměřenou školu jsi absolvoval/a, neboť veškeré úlohy v testu budou vycházet ze zadání, nikoliv ze znalostí středoškolské látky.

Navíc se k nim můžeš přihlásit sám/sama kdykoliv – bez ohledu na to, zda už sis přihlášku ke studiu na VŠ podal/a či nepodal/a, a zopakovat si je můžeš kolikrát sám/sama chceš. 

K přijímacím zkouškám se ti potom bude počítat jen ten nejlepší výsledek.

Termíny 

Vybrat si můžeš celkem ze 7 termínů, které můžeš absolvovat. Nebo si vyzkoušet klidně všechny, na které se stihneš včas přihlásit. Jen si ale ověř, že v rámci daného termínu budou probíhat právě ty testy, které potřebuješ k přijímacím zkouškám na zvolenou fakultu. 

Protože pro první termín již vypršela uzávěrka přihlášek, zde je následujících 6 termínů, které ještě pohodlně stihneš, a to: 6. 1. 2024, 3. 2. 2024, 2. 3. 2024, 23. 3. 2024, 1. 5. 2024 a 25. 5. 2024

Místa konání

V rámci přihlášky si pak můžeš zvolit formu prezenční či online – obě jsou plnohodnotné, takže záleží na tom, co preferuješ, případně jak daleko bys to měl/a do nebližšího místa konání NSZ. 

Jestliže si vybereš osobní účast na NSZ, absolvovat je v rámci ČR můžeš v Brně, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Hradci Králové, Jihlavě, Kolíně, Liberci, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Praze, Sokolově, Svitavách, Šumperku, Táboře, Ústí nad Labem Uherském Hradišti, Vsetíně či Zlíně.

K dispozici jsou ale případně i některá města na Slovensku.

Druhy testů

V rámci NSZ lze podstoupit oba nejběžnější testy – jak test Obecných studijních předpokladu (OSP), tak i Základy společenských věd (ZSV).

Obecné studijní předpoklady

Test OSP se skládá ze dvou oddílů – z verbálního, který ověřuje pečlivou analýzu textů, porozumění delším textům a práci s textem jako celkem, a z analytického, který testuje schopnost práce se soubory informací. 

Každá část má přitom 33 úloh a je na ně přesně stanovený čas.

Na první budeš mít 35 minut, na druhou potom 50 minut. Přeskakovat mezi nimi ale není dovoleno, takže se ke splněné části již nebudeš moci vrátit.  Dávej si proto pozor, jak bedlivě text čteš. Pokud budeš příliš spěchat, může se stát, že sice vyplníš všechny úlohy, nicméně většina z nich bude vinou nepozornosti špatně. 

Základy společenských věd

Test ZSV se potom skládá celkem z 60 úloh rozdělených do tří částí (Člověk a společnost, Stát a právo, Hospodářství a svět). Čekat tak můžeš úlohy z psychologie, filozofie, sociologie, politologie a práva, ekonomie či evropské integrace. 

Naopak zde nenajdeš úlohy vztahující se k aktuálnímu kulturnímu dění – kromě dění politického (zde bude cílem ověřit, jak moc sleduješ současnou politickou situaci a jak moc čerpáš informace četbou denního tisku).

Na vyplnění celého testu budeš mít 60 minut, a na rozdíl od testu OSP budeš moci přecházet z jedné části do druhé a úkoly tak plnit v libovolném pořadí. I tak ale platí – PEČLIVĚ ČTI ZADÁNÍ, AŤ SE ZBYTEČNĚ NESPLETEŠ! 

Takže zde máš stručné informace o tom, co zhruba můžeš čekat. A ať už tě ty Národní srovnávací zkoušky čekají dobrovolně či povinně, přejeme ti, abys u nich uspěl nad očekávání dobře.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 54, 14000 Praha
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední odborné učiliště, Liběchov, Boží Voda 230, Liběchov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

ART ECON - Vyšší odborná škola, s.r.o., Prostějov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola herecká, s.r.o., Praha 4

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1

To mě zajímá

Přijímací řízení

Vysoká škola zdravotnická, o.p.s, Praha 5

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha

To mě zajímá

Keramický jarmark

Základní škola a Praktická škola Chotěboř, Chotěboř

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

+420 777 812 202
info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt